Nieuw beleid Leers valt Roma zwaar

In opinie op 05-01-2012 | 08:30

Tekst: Kemal Rijken

Roma-voorvrouw Michelle Mila van Burik stelt dat de Roma een moeizaam, maar bevlogen jaar achter de rug hebben. Vooral het nieuwe Roma-beleid van minister Leers van Integratie en Immigratie valt de Roma zwaar. 2012 moet een beter jaar worden.

Van Burik is als bestuurslid en spreekbuis actief voor Roma-stichting Triana. Het jaar 2011 begon hoopvol. "Eind 2010 is er veel tumult geweest over de situatie van de Roma in Frankrijk en Italië. Sarkozy en Berlusconi stuurden Roma uit Roemenië terug naar hun thuisland omdat ze overlast en problemen zouden veroorzaken. Dat was onterecht. Niet alleen werden deze mensen gediscrimineerd; ook maakten Sarkozy en Berlusconi een grote fout omdat deze Roma gewoon EU-burgers zijn. Zij hebben recht op het vrije verkeer van personen binnen de Unie. Gelukkig heeft Eurocommissaris Reding van Justitie deze actie veroordeeld”, vertelt Van Burik. Reding bepaalde dat alle 27 EU-lidstaten voor het einde van 2011 een nationale Roma-strategie moesten ontwikkelen. "Daar waren wij erg blij mee. Eindelijk gebeurde er iets op Europees niveau waardoor we ook in Nederland een beter Roma-beleid konden krijgen.”

Minister Leers (CDA) van Integratie en Immigratie moest van Reding op het gebied van wonen, werken, gezondheid en huisvesting plannen maken voor de Roma. Dat beleidsplan kwam er. Van Burik: "Twee weken geleden, net voor het einde van het jaar, stuurde hij een brief naar de Tweede Kamer met zijn plannen. Daaruit bleek dat hij focust op harde handhaving van schoolverzuim en criminaliteit. Er zat niets opbouwends in. Niet opvallend, want Leers is in heel 2011 niet in gesprek geweest met de Roma. In mei heeft hij zelfs in een krantenartikel laten weten dat hij daar geen behoefte aan heeft.” Toch probeerden de Roma te communiceren met de bewindsman. Zo was er een conferentie waarin Roma en Sinti hun ideeën konden spuien. De groep gaf aan dat de overheid het beleid vooral in samenspraak met hen moest maken, niet zonder hen. "Maar ja, er is uiteindelijk geen rekening gehouden met ons. Het eindplan van de minister bleek dus echt een dieptepunt voor ons”, meent Van Burik. Volgens haar is Nederland niet klaar is voor een alternatief beleid voor de Roma. "Dat is zo omdat het beleid al meer dan dertig jaar op handhaving is gericht. Aan ons ligt dat niet, want wij hebben initiatieven ontplooid en hebben ons best gedaan weer te geven hoe het beter kan. Het is jammer dat daar niets mee wordt gedaan." 

Het nieuwe beleid van Leers moet dit jaar ten uitvoer worden gebracht. "Ik zie 2012 daarom somber in voor de Roma”, zegt Van Burik. Desondanks is er toch reden tot optimisme. "Er zijn in 2011 niet alleen vervelende dingen gebeurd. Er zijn meer bijeenkomsten geweest waarin spelers op het gebied van Roma hebben ontmoet. Daardoor is er een hecht netwerk ontstaan van Roma, Sinti, wetenschappers, politici, journalisten en non-profitorganisaties. Dat netwerk kan ons helpen in de toekomst.” Verder heeft de stichting Triana stateloze Roma in Almere en Utrecht kunnen helpen om hun situatie te verbeteren. Voorlopig worden deze mensen niet uitgezet. Van Burik: "We gaan uit van onze eigen kracht, dus waarom zouden we stoppen? Het was een zwaar en bevlogen jaar, maar in 2012 gaan we gewoon door met het bestrijden stigma’s tegen en vooroordelen over de Roma.” 

Auteur Kemal Rijken werkt momenteel aan een boek met de werktitel ' ROMALAND. Het boek over de Hollandse Roma'. In het verhaal staat onder meer de integratieproblematiek rond de Roma centraal. Meer weten? Kijk op: http://nieuwspost.nl/projecten/romaland-het-boek-over-de-hollandse-roma


Delen: