Islamitische jongens hebben relatief vaak betaalde seks

In opinie op 17-01-2012 | 22:12

Religie speelt een bijzonder grote rol bij het seksueel gedrag van jongeren onder de 25. Er zijn vooral veel overeenkomsten tussen christelijke jongeren voor wie het geloof erg belangrijk is en islamitische jongeren. Gelovige meisjes van 12 tot en met 17 jaar hebben veel minder ervaring met seks dan meisjes die niet gelovig zijn of minder gelovig. Bij jongens speelt het geloof veel minder een rol. Opvallend is dat islamitische jongens veel vaker ervaring hebben met betaalde seks: een kwart van de islamitische jongens heeft wel eens seks gehad met een prostituee, tegenover 6% van de niet gelovige en christelijke jongens. Van de Surinaamse jongens is 16% wel eens naar de hoeren gegaan.

Dat blijkt uit het tweede onderzoek Seks onder je 25e. Het onderzoek is een vervolg op het eerste onderzoek dat in 2005 gedaan werd door Soa Aids Nederland en de Rutgers Nisso Groep (nu Rutgers WPF).

(Streng) gelovige jongeren denken veel minder positief over seks voor het huwelijk, seks buiten een vaste relatie of seks zonder liefde, dan jongeren die het geloof niet belangrijk of minder belangrijk vinden. Islamitische meiden zijn op dit terrein veel behoudender dan jongens. Christelijke jongeren voor wie het geloof erg belangrijk is en islamitische jongens en meisjes hebben relatief vaak negatieve gevoelens over seksualiteit. Ze hebben veel gevoelens van schuld of schaamte en vinden seks vaker vies.

Christelijke jongeren voor wie het geloof erg belangrijk is, zeggen iets vaker dat ze bij hun eerste geslachtsgemeenschap werden overgehaald of werden gedwongen dan andere jongeren. Christelijke jongens hebben ook vaker ervaring met gedwongen of ongewilde seks.

Christelijke meisjes en Islamitische jongens en meisjes gebruiken vaker geen anticonceptie bij de eerste geslachtsgemeenschap. Tegelijkertijd is het morning-after pil gebruik onder Islamitische meisjes die seksueel actief zijn bijzonder hoog: één op de drie meisjes uit deze groep slikte het afgelopen jaar een morning-after pil.
Islamitische jongens en meisjes praten minder vaak met hun ouders over seksualiteit en relaties. Ze krijgen van hun ouders minder vrijheid om hun eigen partner te kiezen, seks te hebben of anticonceptie te gebruiken. Wanneer Islamitische jongens en meisjes ervaring hebben met geslachtsgemeenschap zijn hun ouders hier relatief vaak niet van op de hoogte. Deze jongens en meisjes hebben ook minder kennis van voortplanting, anticonceptie en soa dan niet gelovige of Christelijke jongeren.

Jongeren met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond
Van alle groepen hebben jongens met een Antilliaanse achtergrond de meeste sekspartners: 40% van de Antilliaanse jongens zegt in hun leven vier of meer verschillende sekspartners te hebben, tegenover 21% van de totale groep jongens. Surinaamse jongens hebben, net als jongens van Marokkaanse of Turkse afkomst, relatief vaak betaalde seks gehad. Zestien procent van deze groep heeft bijvoorbeeld wel eens seks gehad met een prostituee, tegenover 7% van de totale groep. Ook hebben Surinaamse jongens vaker seksueel getinte contacten op of via internet.

Jongens en meisjes met een Surinaamse achtergrond en meisjes met een Antilliaanse achtergrond gebruiken minder vaak de pil en/of condoom bij de eerste geslachtsgemeenschap. Surinaamse meisjes die ervaring hebben met geslachtsgemeenschap geven daarnaast relatief vaak aan dat ze bij de eerste keer werden overgehaald of gedwongen.

Antilliaanse jongens en meisjes praten relatief vaker met hun ouders over seksualiteit en relaties. De meiden met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond worden verder relatief vrij gelaten door de ouders in hun partnerkeuze, seksuele gedrag en anticonceptiegebruik. Toch zeggen deze meisjes en ook jongens met een Surinaamse achtergrond vaker dat hun ouders niet op de hoogte zijn van het feit dat ze seksueel actief zijn dan autochtoon Nederlandse jongeren.

Verder
Het seksuele gedrag van jongeren is over het algemeen in de afgelopen zes jaar nauwelijks veranderd, blijkt  uit het onderzoek. De leeftijd van de eerste keer seks is nagenoeg gelijk gebleven en het gros van de jongeren beschermt zichzelf nog steeds goed tegen zwangerschap.

Van de jongens geeft 87 procent aan bij de eerste geslachtsgemeenschap een condoom of een andere vorm van anticonceptie te gebruiken. Bij meisjes ligt dit percentage iets hoger, op 91 procent.

Homoseksuele jongeren komen eerder uit de kast, maar dat heeft weinig te maken met grotere acceptatie door leeftijdsgenoten. Daarin is namelijk weinig veranderd. Ruim de helft van de jongens en een kwart van de meisjes keurt het af als twee jongens elkaar zoenen op straat. Voor 12 procent van de jongens en 3 procent van de meisjes zou homoseksualiteit een reden zijn de vriendschap te verbreken.

Zie ook Volkskrant: Seksgedrag jongeren in zes jaar amper veranderd; homo wel eerder uit de kast

Meer over het rapport op seksonderje25e.nl

 


Meer over jongeren, onderzoej, seksonderje25e, seksualiteit.

Delen:

Reacties


Ahmed - 31/05/2014 09:31

Iedereen wil sex..ook moslims, alleen word er niet over gepraat en ZEKER niet over homo-sex..jammer!