Hoogleraar Jean Tillie: etnische en religieuze organisaties goed voor democratie

In opinie door Jean Tillie op 26-08-2011 | 12:57

Religieuze en etnische gemeenschappen bedreigen de democratie niet, maar bevorderen die juist. Etnische en religieuze organisaties dragen bij aan democratie. Binnen deze organisaties vindt zelfreflectie plaats en worden burgerlijke vaardigheden ontwikkeld. Cruciaal voor dit democratisch proces is wel dat gemeenschappen niet geïsoleerd raken en 'zwakke verbanden' hebben met andere gemeenschappen. Het kabinet morrelt echter aan deze verbanden door in wij-zij-tegenstellingen te spreken. Daarmee ondermijnt het de democratie."
Dat verklaarde Jean Tillie, hoogleraar en adjunct-directeur van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies van de Universiteit van Amsterdam, die als coreferent optrad tijdens de Anton de Kom-lezing in het Verzetsmuseum Amsterdam. De lezing werd dit jaar gegeven door voormalig minister Ab Klink en is een jaarlijks initiatief van Art.1 en het Verzetsmuseum Amsterdam. Met de lezing willen de organisatoren aandacht vragen voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden.

Hieronder de speech van Tillie in twee Youtube-fllmpjes.

 

Meer over de lezing,  over de lezing van Ab Klink en Anton de Kom zie de website van Art.1

Meer over de rol van migrantenorganisaties: 

Etnische organisaties zijn wel goed voor de integratie ( Tillie en Fennema)
De zin en onzin van migrantenorganisaties (Ewoud Butter)

 


Meer over ab klink, anton de kom, art1, etnische organisaties, jean tillie, migrantenorganisaties, onbehagen, religie, Rutte I.

Delen:

Reacties


Antoine Berben - 27/08/2011 10:24

Kan het hiermee toch echt niet eens zijn en houd het onderzoek daarom niet alleen voor niet bijster nuttig maar tevens ook voor fout.
Zolang in Nederland niet uitgemaakt wordt wat nu de belangrijkste regel is in onze hele staatsinrichting, de gelijkheid of de vrijheid van godsdienst, staan organisaties als nu onderzocht bij voorbaat op een niet uitgekristaliseerd been en dientengevolge beweren zij dingen die niet kloppen.
Maar ook andersom valt de stelling wel te beschieten, kwalijk kan gezegd worden dat de SGP-jeugd democratisch gezind is waar binnen die partij gelijkwaardigheid voor de vrouw in alle facetten eenvoudigweg niet bestaat!
Ook islamitische haardbaarden die vinden dat vrouwen minder zijn dan mannen zijn om die reden niet democratisch te noemen en voor zover zij invloed hebben op jeugd in eigen organisaties wordt die jeugd door hen evenmin democratisch(er).
Dus gewoon een onzinstelling kennelijk geschreven naar de mond van de betaler van dit onderzoek!