Molukse instellingen bijna kopje onder

In opinie op 30-01-2012 | 08:45

De Molukse stichting BUAT en het Moluks Museum gaan dit jaar een uiterst onzekere tijd tegemoet. Dat bleek vrijdag op een nieuwjaarsbijeenkomst van verschillende Molukse organisaties.

Tekst: Mitsuko Teiwes

Op de borrel, die gehouden werd in het Moluks Museum, zei BUAT-voorzitter Rob Tupan dat 2012 een jaar van uitdagingen en transitie zal worden. Hij zei dat de club in zijn huidige vorm geen toekomst meer zal hebben. Niet alleen vanwege de teruglopende budgetten maar ook vanwege het langzaam verdwijnen van de eerste generatie Molukkers. Van deze generatie die begin jaren vijftig naar Nederland kwam, is inmiddels een aanzienlijk deel overleden. De voorzitter gaf aan dat hij daarom een grote rol toekent aan de derde generatie Molukkers – veelal in de leeftijd van twintig tot dertig jaar. ‘Zij zullen onze cultuur en tradities moeten gaan doorgeven’, aldus Tupan. Maar zelfs met de grotere rol van Molukse jongeren binnen de organisatie blijft de toekomst uiterst onzeker. De stichting maakt namelijk deel uit van het Landelijk Overlegorgaan Minderheden. Het kabinet heeft enige tijd geleden besloten dat dit overlegorgaan in 2015 wordt ontbonden. Tot die tijd zal BUAT zijn eigen weg moeten vinden. Het is nog niet duidelijk hoe dat precies moet gebeuren.

Voor het Moluks Museum in Utrecht is ook bijna het kantje boord. Museumvoorzitter Usman Santi zei in zijn toespraak dat ‘het al een hele prestatie is als het museum het einde van 2012 haalt.’ Er is per direct zo’n 400.000 euro nodig om het museum te redden. Volgens hem is de kans dat de overheid ditmaal bijspringt nagenoeg nihil. In 1995 kreeg het museum zo’n 3,7 miljoen euro van de staat, maar door slecht beleid en de gevolgen van de economische crisis staat het er momenteel financieel erbarmelijk voor. Santi wil binnen één of twee maanden een knoop doorhakken. “Dan zal blijken of we als museum kunnen doorgaan of dat we simpelweg ophouden te bestaan,”, zei hij.

Als het museum een doorstart maakt, dan moet het voor een andere invulling kiezen. “Om een voortbestaan in de toekomst te waarborgen kan ons museum niet langer met de rug naar de Nederlandse samenleving blijven staan,” meent de voorzitter. Met dit nieuwe beleid hoopt hij in de toekomst een breder publiek te trekken. Naast allerlei geplande inzamelingsacties is Santi momenteel in gesprek met een aantal andere Nederlandse musea over een vorm van samenwerking.

Stichting BUAT zet zich in voor de Molukse gemeenschap door de hele groep te vertegenwoordigen bij het LOM, dat zijn op zijn beurt weer praat met de overheid. Verder wil de BUAT onderzoek doen naar onder meer de gezondheid van Molukse Nederlanders. 

 


Meer over mitsuko teiwes, molukkers, molukse nederlanders.

Delen: