Lancering website vijfeeuwenmigratie.nl

In opinie door Floris Meijer op 29-11-2010 | 11:42

Na twee jaar voorbereiden werd gisteren in Utrecht de website www.vijfeeuwenmigratie.nl gelanceerd. Op de site wordt aan de hand van persoonlijke verhalen, foto’s, filmclips en artikelen de geschiedenis van migranten in Nederland (na 1580) vastgelegd, waarbij ook nieuwkomers zelf een bijdrage kunnen leveren. ‘Naar schatting 98% van de Nederlanders heeft buitenlandse voorouders.’

CDA Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier opende de website met een symbolische druk op de knop. ‘Ik vind dit een belangrijk initiatief omdat het laat zien dat de geschiedenis van migratie en migranten onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van Nederland en dus met ons allemaal. Fantastisch dat wetenschappers, migrantenorganisaties, musea en archieven hebben samengewerkt om dit tot stand te brengen’, aldus Ferrier.

De website streeft ernaar het zichtbaar en toegankelijk maken van materiaal over migratie en migranten in Nederland. Er kan aan de hand van een wereldkaart per land, thema of migrantengroep informatie worden opgevraagd, of de migrantenstroom per periode worden bekeken. Ook is er een pagina met de geschiedenis van een aantal bekende Nederlanders en wordt er aandacht besteed aan de actualiteit (‘Migratiegeschiedenis in het nieuws’). 

Vijf Eeuwen Migratie is een samenwerking van het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM),  samenwerkingsverbanden van het Landelijk Overleg Minderheden (LOM) en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Contactpersoon voor de website is Erhan Tuskan van het IISG. 

Publicist en migratiespecialist Will Tinnemans maakte speciaal voor de lancering van de website een column, alszijnde geschreven vanuit het jaar 2110 wanneer de website haar 100-jarig jubileum zal vieren (''Het tijdperk van de regressie'). Lees hier de volledige tekst van zijn stuk.

Zie hier de website vijfeeuwenmigratie.nl.

Zie hier een korte beschrijving van de opening in het Spoorwegmuseum (persbericht hier).


Meer over Floris Meijer, Vijfeeuwenmigratie.

Delen: