Een derde van de Amsterdamse vrouwen heeft last van seksuele intimidatie

In opinie door Dilan Yesilgöz op 25-03-2015 | 16:48

Van de Amsterdamse vrouwen, in alle leeftijdscategorieën, heeft 1 op de 3 vrouwen last van sissen, grijpen en naroepen op straat. In Zuidoost heeft 61 procent van de jonge vrouwen met dergelijke intimidatie te maken, op de Wallen krijgt 27 procent van alle vrouwen ongewenste aandacht en in het Erasmuspark en in Slotermeer ook een kwart.

Dat blijkt uit cijfers van het gemeentelijke Bureau Onderzoek en Statistiek (O+S).
Antilliaanse vrouwen melden het vaakst dat ze worden lastiggevallen, gevolgd door vrouwen van Surinaamse, autochtone en Marokkaanse afkomst. O+S heeft geen onderzoek gedaan naar de daders.

Het VVD-raadslid Dilan Yesilgöz stelde een half jaar geleden vragen over de ernst en strafbaarstelling van seksuele intimidatie op straat.

In België geldt sinds vorig jaar een antiseksismewet. Een seksistisch gebaar of handeling kan daar volgens het Parool een boete van maximaal 1000 euro of een jaar cel opleveren.

De krant schrijft dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan er niets in ziet mondelinge seksuele intimidatie op straat strafbaar te stellen via de algemene plaatselijke verordening (APV). Dan moeten de daders op heterdaad betrapt worden. Het Amsterdamse bestuur ziet meer in voorlichting en eventueel een rol voor Den Haag.

Dilan Yesilgöz, ook redactielid van Republiek Allochtonië,  laat aan het Parool weten dat ze teleurgesteld is: 'Er wordt erkend dat het erg is, maar er wordt niets aan gedaan. Ik vind de cijfers schokkend en ik vermoed dat dit pas het topje van de ijsberg is.'

Meer in Het Parool. Het gehele rapport van O+S is hier te lezen. 

Femmes de la Rue

Naar aanleiding van de film Femme de la Rue van de Belgische Sofie Peeters ontstond er in België en Nederland in 2012 een discussie over seksistisch gedrag van vooral niet-westerse mannen op straat. Op Republiek Allochtonië verschenen ook enkele artikelen. Sarah Sluimer, programmamaakster bij De Balie beschreef haar eigen ervaringen en stelde: "Veel vrouwen worden in hun eigen wijk belaagd door hijgerige mannen. Het erge is dat we dit al bijna normaal zijn gaan vinden."

Noortje Thijssen vindt niet dat er wetgeving hoeft te komen om sissen naar vrouwen op straat te verbieden. "Wij hebben toch helemaal geen symbolische wetgeving nodig?" schrijft zij. Thijssen maakt zich eerder zorgen over de emancipatie van de gesluierde vrouw.
Journaliste Ellen van de Bovenkamp ergerde zich op haar beurt weer aan het stuk van Thijssen. 

Links

Waarom worden wij niet allemaal erg kwaad? (Sarah Sluimer)

Veroordeeld tot een sissende man thuis (Noortje Thijssen)

Voor ongesluierde vrouwen is de emancipatiestrijd nog lang niet voltooid (Ellen van de Bovenkamp; reactie op Thijssen)

Alledaags seksisme 1 en alledaags seksisme 2 (Bart Voorzanger)


Meer over vrouwenemancipatie op Republiek Allochtonië hier

 

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over dilan yesilgöz, emancipatie, femmes de la rue, seksisme, seksueel geweld, seksuele intimidatie, vrouwenemancipatie.

Delen: