De 'Marokkaanse lente' leidt tot heftige discussies onder Nederlandse Marokkanen

In opinie op 14-06-2011 | 22:32

De 'Arabische Lente' bereikte op 20 februari ook Marokko. Sinds die dag wordt er in Marokko geregeld gedemonstreerd door de beweging van 20 februari, zijn er door de koning hervormingen beloofd, wordt er tegelijkertijd hard tegen demonstranten opgetreden en worden mensenrechten met voeten getreden. En naar goed Marokkaans gebruik raakt het protest steeds meer versnipperd.

Wat een goed gebruik is onder Nederlandse Marokkanen is elkaar de maat te nemen over de mate waarin men kritisch is ten opzichte van het Marokkaanse regime.

De discussies gaan de afgelopen jaren steeds weer over de volgende vragen:

  • In hoeverre is er in Marokko echt sprake van democratische hervormingen en van verbetering van de mensenrechtensituatie? Is het glas half leeg of half vol?
  • In hoeverre vindt er bemoeienis vanuit Marokko plaats met de Marokkaanse migranten in Europa; vormt deze bemoeienis een belemmering voor de integratie?
  • Is het mogelijk je verbonden te voelen met Marokko en tegelijkertijd te integreren in Nederland?
  • Wat is de beste strategie om verbetering te brengen in de democratische en mensenrechtensituatie in Marokko en om de bemoeienis van Marokko met haar 'diaspora' te verminderen? Meewerken aan initiatieven van de Marokkaanse overheid, zoals de CCME (Raad van Migranten) om van binnenuit verbetering te brengen, of is het juist beter voor de oppositie te kiezen? Verdient de Marokkaanse koning aanmoediging of juist vooral kritiek?

Deze thema's komen ook weer terug naar aanleiding van de demonstraties in Marokko de afgelopen maanden. Op het weblog Frontaal Naakt leidde een artikel van Hassnae Bouazza deze week tot een lange en soms heftige discussie tussen verschillende Marokkaanse Nederlanders. Het artikel en de reacties zijn de moeite waard, zie hier

Op het Allochtonenweblog, voorganger van Republiek Allochtonië is vaak aandacht besteed aan de soms moeizame relatie tussen Marokko en de Marokkaanse migranten. Kijk voor een samenvatting en links hier

 

 

 


Meer over 20 februari, ccme, marokkanen, marokko, migranten.

Delen:

Reacties


Abdel - 16/06/2011 08:06

Waarom reageert Farid eigenlijk hier en niet in Vrij Nederland of op Frontaal Naakt?
Niet erg dat het hier staat hoor, op dit mooie weblog, maar het was sterker geweest wanneer Farid zijn reactie op Frontaal Naakt had geplaatst.
Ik ben het verder met Faatje eens dat Farid geloofwaardiger was geweest wanneer hij zich zelf verre had gehouden van beschuldigingen. Vooral met zijn laatste (seksistische?) opmerking over die shawada, zakt hij wat mij betreft volledig door de mand.

Maarten den Dulk - 16/06/2011 07:47

Farid geeft zijn stem extra gewicht door te verklaren dat hij vertegenwooridger is van de SMDN, Marokkaanse Democraten Nederland. Ik heb die club gegoogled, maar vind weinig informatie. Het lijkt een weinig transparante club, met maar 1 woordvoerder.
Waarom is er in dit geval niet een andere - naar ik aanneem democratisch gekozen vertegenwoordiger van de SMDN die voor Farid in de bres springt? Dat was geloofwaardiger geweest. Nu ontstaat toch de indruk dat het een eenmans-bedrijf is.

Faatje - 16/06/2011 07:29

Wat een flutreactie van Farid. Prima om feitelijke onjuistheden te verbeteren, maar je verzwakt je verhaal Farid wanneer je zelf met beschuldigingen komt die je niet kunt onderbouwen.
Waarom zou Nadia rancuneus zijn? Ik weet niet of je haar wel eens hebt ontmoet - ik vind haar niet bepaald rancuneus maar juist iemand die altijd open staat voor debat en on-Marokkaans goed met kritiek omgaat. Zij toont zich wat mij betreft keer op keer een wetenschapper die juist hecht aan feiten. ook vind ik dat zij - en Menebhi - trouwens ook zich keer op keer onafhankelijk tonen door zich kritisch uit te laten over de Marokkaanse overheid.
De strategische vraag blijft uiteindelijk of je de meeste invloed uitoefent wanneer je in gesprek gaat met de Marokkaanse overheid - en in de knel kunt komen met je principes - of wanneer je van de buitenkant blijft roepen.
Wat mij betreft valt er voor beide wat te zeggen. Jammer dat zo'n debat niet zakelijk gevoerd kan worden.

Farid Aouled Lahcen - 15/06/2011 22:25

Reactie op een verdwaalde politieke Shawafa (waarzegsters) van Rabat*

Door een vriend ben ik gewezen op de journalistieke bijdrage van Hassnae Bouazza vorige week in Vrij Nederland. Omdat mijn naam en de naam van de organisatie waartoe ik behoor is genoemd, voel ik de drang om te reageren. Overigens, enige wederhoor werd niet toegepast.

In het gewraakte artikel staan veel onwaarden. Daarom daag ik Hassnae Bouazza uit om met bewijzen te komen.
De vragen die ik heb komen later aan bod. Maar laat ik eerst beginnen met korte schets bij de achtergrond van haar artikel. Van Hassnae Bouazza ben ik scherpe en op feiten gebaseerde argumenten gewend. Maar bij dit laatste artikel slaat zij de plank mis. Het lijkt alsof zij is afgegaan op rancuneuze gevoelens van Nadia Bouras en Co. Zij neemt het voor haar op zonder de feiten te checken en wederhoor toe te passen. Terecht dat Nadia Bouras in het debat felle kritiek krijgt over haar betrokkenheid bij CCME (adviesorgaan Marokkanen in het buitenland). En dit al vanaf de geboorte van het misbaksel CCME. Die kritiek krijgen ook andere leden die zich de laatste tijd in het openbaar koest houden. CCME valt onder de soevereiniteit van koning Mohamed 6. Voor activiteiten die de CCME leden ondernemen, krijgen ze betaald, inclusief reizen en overnachtingen. Dat de leden van CCME en hun vrienden dit moeilijk willen accepteren, was van meet af aan al duidelijk. Men voert drogredenen aan om hun handen in onschuld te wassen: a) Marokko is veranderd, b) wij zijn maar een adviesorgaan en c) we hebben ook ons geweten en dus geen kudde dieren.

De werkelijkheid is toch wel anders. Zolang je bij CCME zit, ben en blijf je een verlengstuk van de corrupte Marokkaanse overheid. In bochten wringen om dat tegen te spreken komt niet geloofwaardig over. Je kunt niet op twee paarden wedden. Dat maakt je hypocriet. Want je bent verbonden aan een overheid die nog steeds burgers martelt, onderdrukt en journalisten oppakt. (Marokko was toch veranderd was toch de redernering). Sinds de installatie van CCME heb ik geen enkel kritisch geluid van deze ‘adviesraad’ gehoord. Of het gaat nu om heikele vraagtukken hier in Nederland of in Marokko. Wat hebben zij aan de koning geadviseerd in de afgelopen jaren?
Jammer dat de Nederlandse leden van CCME niet willen erkennen dat zij in een verkeerde boot zijn gestapt. De vaarroute heeft niet geleid waar men wil aanmeren. En de kaptein, Driss Yazami, was de enige met een zwemvest en de rest zal de aanstaande schipbreuk niet overleven, vermoed ik. de heer Yazami heeft recent een groter schip van Zijn Majestiteit gekregen (Nationale Raad voor Mensenrechten). En niet te vergeten de tierende corruptie binnen CCME, zie het declaratiegedrag van sommige leden: http://www.aljaliya24.com/modules/news/article.php?storyid=118.
Dat beseffen Nadia Bouras en Abdou Menebhi ook wel, want in een mum van tijd lijken ze EMCEMO te hebben gereanimeerd. Via een charmeoffensief proberen zij de geleden schade te doen herstellen. Daarbij schuwen zij niet te flirten met de beweging van 20 februari die namens hun diendende overheid wordt onderdrukt. In Haarlem hebben zij, met CCME centen, onlangs de koers alweer gericht op Rabat. (http://emcemo.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=86). Ik voorspel weer een tweede ondergang.

Wat betreft een aantal onwaarden van Hassnae Bouazza in het artikel het volgende:

Hassnae Bouazza zegt:Belangrijker echter is het saillante detail dat de ondertekenaar van het persbericht van de Vrijzinnige Marokkanen, Farid Aouled Lahcen, zelf ook op kosten van de Marokkaanse overheid naar Marokko is gegaan.
Ik ben nooit op kosten van de Marokkaanse overheid naar Marokko afgereisd. Bovenstaande aantijging is een grote leugen. En als Hassnae aanwijzingen/bewijzen heeft dan hoor ik het heel graag. Daarnaast heb ik namens SMND een persbericht de deur uit gedaan en niet namens het Netwerk Vrijzinnige Marokkaanse Nederlanders. Later is dit wel gecorrigeerd. Als vertegenwoordiger van SMDN heb ik het volste recht om te reageren op pogingen van de Marokkaanse overheid zeker wat betreft hun politieke avances in Nederland. Anderen mogen er anders mee omgaan.

Degenen die bij Ameur en consorten op audiëntie waren, zijn de personen voor wie Hassanae Bouazza het opneemt. In het jongerencentrum Argan was Ameur te gast. En wie had hem uitgenodigd? Bij zijn tournee (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Bosch) werd hij welkom geheten door nieuwe/oude amicales en drugsbarons. Bizar om later van een paar aanwezigen te horen dat deze minister Marokkaanse Nederlanders probeert te brainwashen en bijvoorbeeld de 20 februari beweging weg te zetten als een infantiele beweging.

Verder zegt Hassnae Bouazza: De aankondiging van een Marokkaanse Cultureel Centrum à la Maison Descartes was recent nog reden voor zogenaamde paniek onder de vrijgevochten, democratische Marokkanen: zie je wel, wéér een poging van de Marokkaanse overheid om grip op de migranten te krijgen. Maar toen de Marokkaanse minister van Cultuur laatst een bezoekje bracht, zaten ze wel likkebaardend in de zaal, lobbyend voor een toekomstig baantje.

Nou, alle namen die in het artikel worden genoemd hebben nooit gezeten bij welke ontmoeting dan ook met de minister van Cultuur. Dit is wederom niet waar. Bovendien ben ik benieuwd wie dit in Hassnae’s oor heeft gefluisterd? wederom, een verkeerde voorstelling van zaken. Het was diezelfde minister Ameur, Migrantenzaken in het Buitenland Ameur en niet van Cultuur, die de aankondiging maakte van een Marokkaans Cultureel Centrum. Deze minister werd opgevangen door de stadsdeelwethouder Achmed Baadoud, getrakteerd op een diner door Ahmed Larouz, was aanwezig bij een debat in Argan en charterde honderden Marokkaanse Nederlanders in een bruiloftzaal in Sloterdijk. Mij en anderen die je aanhaalt in het artikel ziin daar niet gezien.

Kortom, aan Hassnae Bouazza de journalistieke opdracht een volgende keer beter haar huiswerk te doen, zich door eigen argumenten te laten leiden en niet te snel afgaan op frustraties en leugens van anderen.

Farid Aouled Lahcen
Voorzitter van SMDN (Stem van Marokkaanse Democraten-Nederland

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* De club van verdwaalde politieke Shawafa (politieke waarzegsters) van Rabat, gevestigd in Amsterdam en gecoördineerd door het PvdA-Kamerlid Khadija Arib. Naast de actieve deelname van Nadia Bouras en Fenna Ulichki is Hassnae Bouazza het laatste toegetreden lid.