Dchar, die ons raakte

In opinie door Damon Golriz op 10-10-2011 | 18:54

Tekst: Damon Golriz

Sterk nostalgisch was het deze week aan tafel bij de talkshow De Halve Maan. Het
deed me denken aan de setting van het vorige seizoen, waarin wij als vaste panelleden genadeloos met elkaar de discussie aangingen. Afgelopen vrijdag voelde het dan ook als vanouds. Vurig, gepassioneerd en vol overgave gingen de voormalige voorzitter van het inspraakorgaan voor Marokkanen Fouad Sidali, Haagse gemeenteraadslid Abdou Khoulani en ondergetekende opnieuw met elkaar in debat.
Onderwerp: de inmiddels befaamde speech van Nasrdin Dchar.

Mocht het u ontgaan zijn, de man, winnaar van het Gouden Kalf voor beste acteur, richtte zich in zijn dankwoord (bekijk het hier) tot Politiek Den Haag en sprak geëmotioneerd de volgende woorden tot televisiekijkend Nederland en het publiek in de zaal: “[…] een paar maanden geleden las ik een artikel waarin Minister Verhagen aangaf dat 'de angst voor buitenlanders' heel begrijpelijk is; nou meneer Verhagen en met u Geert Wilders: Ik ben een Nederlander en ik ben heel trots op mijn Marokkaanse bloed. Ik ben een moslim, en ik sta hier met een fokking Gouden Kalf in mijn hand."

Met zijn toespraak raakte Dchar duidelijk een gevoelige snaar. Een stroom aan reacties was het gevolg. Columnisten, opiniemakers en journalisten analyseerden erop los, probeerden de woorden van Dchar te duiden of, in het geval van een aantal, te veroordelen.

Neem bijvoorbeeld het gekrabbel van de Marokkaanse cabaretier Salaheddinne Benchikhi. Hij verkeerde in opperste staat van verwarring, kon niet bevatten dat Dchar, een mede-moslim en - Marokkaan, daadwerkelijk blij was met zijn Gouden Kalf – nota bene een afgodsbeeld. Hoe durfde hij? En dan nam hij ook nog eens zijn ouders mee die toen vervolgens moesten aanzien hoe hun zoon actrice Thekla Reuten, die hem de prijs overhandigde, vol op de mond zoende.

Ik kreeg medelijden met mijn maag toen ik de jaloezie van Salaheddinne moest verteren.
Jammer dat hij zijn afgunst jegens Dchar niet bij ons uitte, want dan hadden wij bij De Halve Maan wel een geneesmiddel voor zijn jaloezie gehad: kon hij nu lekker zijn bio pimpen met ‘Salaheddin is te zien bij de talkshow van NTR’.

De conservatieve blog Dagelijkse Standaard ging echter nog een stap verder en veroordeelde niet alleen, in dit geval Dchar - de moslim, maar ook alvast alle joden en christenen die ooit het Gouden Kalf wíllen winnen. Er zou namelijk geen ‘duidelijker symbool van verafgoding’ zijn dan deze prijs. Wat een nonsens. Zou deze blogger dan ook de Nobelprijs voor de Literatuur (laten we er gemakshalve even van uitgaan dat het kan) weigeren omdat Alfred Nobel dynamiet uitvond en zijn uitvinding verwoestend was?
Ik dacht het niet!

Natuurlijk kwam de PVV ook met een wanhoopreactie. Dit keer werd er niet in het enkelvoud gesproken over een hond - à la bedrijfspoedel - maar in het meervoud. Een Noord-Hollands PVV-Statenlid reageerde middels een tweet waarin hij Dchar in één adem noemde met een roedel en hem daarmee categoriseerde tot een groep van honden waarin een sterke mate van hiërarchie heerst. Uiterst onbeschoft.
Elsevier-columniste Liesbeth Wytzes formuleerde de kritiek van veel nuchtere burgers met deze vraag: ‘was hij ook zo bejubeld wanneer hij niet van Marokkaanse afkomst was geweest?’ Het antwoord daarop lijkt me duidelijk.
Nee, natuurlijk niet.

Juist de niet-westerse afkomst van de beste acteur van Nederland in combinatie met diens vlijmscherpe woorden en de integratie discours in onze samenleving maakt dat wij nu en in de toekomst nog vaak over zijn speech zullen praten.

Dat niet de afkomst maar de prestatie telt, is een mooi ideaal. Dat de Nederlanders niet bang hoeven te zijn voor de buitenlanders, is eveneens een mooi ideaal. Zolang we dat echter nog niet bereikt hebben, is Dchars’ afkomst wel degelijk van belang voor het publieke debat. 

Damon Golriz is panellid van het NTR-programma De Halve Maan. Dit stuk is eerder verschenen op Damons eigen blog .

 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

 

Zie ook:

Dchar hoeft Nederland echt niet dankbaar te zijn

 


Meer over damon golriz, halve maan, liesbeth wietzes, nasrdin dchar, ntr, pvv, salaheddine benchikhi.

Delen: