Vooral inwoners van landen in Midden-Oosten zijn slachtoffer van terreur

In achtergronden door Ewoud Butter op 15-11-2017 | 08:17

Wereldwijd is voor het tweede opeenvolgende jaar het aantal doden door terreur gedaald. In vergelijking met 2014, het jaar waarin de meeste slachtoffers (32.500) door terrorisme vielen, daalde het aantal slachtoffers in 2016 met 22% naar 25.673. Het merendeel van de slachtoffers valt nog steeds in landen met voornamelijk islamitische inwoners in het Midden-Oosten (hier ruim gedefinieerd, inclusief Afghanistan en Pakistan). In die landen vinden ook de meest dodelijke aanslagen plaats. IS maakte in 2016 de meeste dodelijke slachtoffers, gevolgd door de Taliban, Al Qaida en Boko Haram. Dat blijkt uit de deze week gepubliceerde Global Terrorism Index van de Australische denktank Institute for Economics and Peace (IEP).

Wereldwijd is er, net als vorig jaar, sprake van een afname van het aantal slachtoffers, al blijft het aantal doden met ruim 25.000 doden nog steeds bijzonder hoog. 

 

Driekwart van het totaal aantal doden viel in 2016 in de volgende 5 landen:

  1. Irak  9765 doden (38% van het totaal)
  2. Afghanistan 4574 doden (18%)
  3. Syrië 2102 doden (8%)
  4. Nigeria 1832 doden (7%)
  5. Pakistan 956 doden(4%)

Van deze 5 landen nam alleen in Irak het aantal slachtoffers van terrorisme, vooral door IS, toe. Dat hoeft niet te betekenen dat het aantal doden door oorlogsgeweld afneemt. In Afghanistan bijvoorbeeld kozen de Taliban minder vaak voor terroristische aanvallen en werd er meer direct strijd geleverd met het Afghaanse leger.  

De top 20 van meest dodelijke aanslagen bestaat voornamelijk uit aanslagen in Irak en Afghanistan. De meest dodelijke aanslag in 2016 was die in Palmyra (Syrië) met 433 doden, gevolgd door aanslagen in Bagdad (irak) en aanslagen in Mosul (Irak). De aanslag vorig jaar zomer in Nice (87 doden) staat in dit lugubere lijstje op de 17e plek.

95% van de doden door terrorisme valt in landen waar sprake is van een gewelddadig conflict.  

Impact van terrorisme

Het Institute for Economics and Peace (IEP) maakte ook een index van landen waarop terrorisme de meeste impact heeft. Deze lijst wordt gedomineerd door Afrikaanse en Aziatische landen. Turkije staat op de 9e plek, Frankrijk 23e, de Verenigde Staten 32e, Duitsland 38e, België 40e, Nederland 73e en Marokko op de 122e plaats. 

IS maakte de meeste slachtoffers

De terreurgroepen die wereldwijd de meeste slachtoffers maken zijn door de islam geinspireerde groepen. IS heeft in 2016 ruim 9132 dodelijke slachtoffers gemaakt. Dat was meer dan in de jaren daarvoor.  Het aantal dodelijke slachtoffers van drie andere grote terreurgroepen (Al Qaida, de Taliban en Boko Haram) nam af. 

OESO-landen

Het rapport geeft ook een overzicht van het aantal aanslagen in (Westerse) landen die lid zijn van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling

In de periode tussen 1970 en 2016 vielen er in de OESO landen (uitgezonderd Turkije en Israel)  9600 doden door terrorisme. Dat is net zoveel als er in één kaar (2016) in Irak vielen.

Ongeveer tweederde van de doden in deze OESO landen werd veroorzaakt door vijf verschillende groepen. Al-Qa’ida was verantwoordelijk voor 31% van de doden, bijna allemaal slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001. Verder was de IRA (ierse separatisten) verantwoordelijk voor 19% van de doden, gevolgd door de Baskische afscheidingsbeweging ETA (7%), IS (4,7%) en Sikh extremisten (3,4%). Andere groepen en individuen waren gezamenlijk verantwoordelijk voor 3345 doden. 

In Nederland werd de afgelopen jaren alleen de aanslag op een moskee in Enschede als een daad met een terroristisch oogmerk gekwalificeerd. 

Lees het gehele rapport hier

Zie ook:

 

 


Meer over radicalisering, terrorisme.

Delen: