Marokkaanse gemeenschap in actie tegen geweld

In achtergronden door Ewoud Butter op 29-01-2018 | 13:26

"Genoeg is genoeg. We kunnen niet langer toezien dat onschuldige en schuldige levens worden opgeofferd voor niets." Dat schrijft Naima Ajouaau op facebook naar aanleiding van de schietpartij waarbij een 17-jarige jongen het leven liet. Ze kreeg zoveel positieve reacties uit vooral de Marokkaanse gemeenschap op haar facebookpost dat ze deze week met haar vrouwenorganisatie Nisa4Nisa een brainstormsessie organiseert.
Habib el Kaddouri van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders liet al eerder weten dat de Marokkaanse gemeenschap klaar is met dit soort misdaden en de oom van het slachtoffer en het Netwerk Amsterdamse Marokkanen schreef beiden open brieven aan burgemeester Van Aartsen.

Aanleiding is een schietpartij vrijdagavond in een jongerencentrum Wittenburg in Amsterdam, waarbij een 17-jarige onschuldige jongen, Mohammed Bouchikhi, die werkzaam was als stagiair, werd doodgeschoten. Er waren tijdens de schietpartij kinderen bezig met kookles en kickboksles. De politie spreekt volgens de NOS van een wonder dat zij niet gewond zijn geraakt. Er zijn tientallen kogelinslagen gevonden. De 19-jarige jongen Gianni L. raakte gewond. Hij was al eerder gewond geraakt bij een schietpartij en waarschijnlijk het eigenlijke doelwit van de schutters. 

Oom van het slachtoffer

Ondertussen ben ik nu wel mijn lieve kleine onschuldige neefje kwijt die helaas in de vuurlinie stond van een stelletje gekken,' schrijft Hassane Ouled Ali, de oom van het slachtoffer op Facebook. Ouled Ali omschrijft zijn neefje als een aardige en lieve jongen die geliefd was in de buurt en 'onder andere buurvrouwen hielp met hun vuilniszakken en altijd tijd had voor een lach en een praatje met iedereen.' 'Hij was bezig met zijn toekomst en wilde graag een baan waarbij hij andere mensen kon helpen.' 

Ouled Ali blijft met verschillende vragen achter: 'Waarom wisten de begeleiders van het buurtcentrum niets over het doelwit en van het feit dat hij kennelijk op een dodenlijst stond? Waarom heeft de politie de begeleiders van het buurtcentrum niet geïnformeerd over het doelwit zodat hem de toegang tot het buurtcentrum ontzegd kon worden?'  

Volgens de oom stond de 19-jarige man die het eigenlijke doelwit zou zijn op een dodenlijst. "Er hebben in het verleden meerdere aanslagen op hem plaatsgevonden en elke keer ontkwam hij. Waarom heeft de politie de begeleiders in het buurtcentrum niet geïnformeerd over het doelwit, zodat hem de toegang kon worden ontzegd?"

Hij eindigt zijn brief met een direct verzoek aan burgemeester Van Aartsen.

'Ik hoor graag wat u voornemens bent concreet te doen om de veiligheid van de burgers van Amsterdam, in het bijzonder die van de Oosterdokseilanden, zoveel mogelijk te garanderen. En uiteraard om de daders van deze laffe daad op te sporen zodat ze berecht kunnen worden.'

Open brief van het Netwerk van Marokkaanse Amsterdammers

In een open brief aan burgemeester Van Aartsen stelt het Netwerk Marokkaanse Amsterdammers vergelijkbare vragen: "Wat is er na eerdere liquidaties gedaan om te voorkomen dat onschuldigen slachtoffer worden van aanslagen? Hoe kan het dat begeleiders van het buurtcentrum niet wisten dat het centrum bezocht werd door een mogelijk doelwit? En hoe kunnen we herhaling voorkomen?"

Het netwerk vraagt zich ook af of de bezuinigingen op jongerencentra niet ten koste is gegaan van de veiligheid van deze centra en heeft moeite met het gebruik van de term Mocro mafia. 

"Alsof dit nog niet erg genoeg is, wordt de schietpartij geframed in het kader van de 'Mocro mafia'. Deze sensationele en stereotyperende berichtgeving doet geen recht aan de realiteit van de moorden en zadelt de Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam op met een dubbel trauma", aldus het Netwerk. 

Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders

Volgens Habib el Kaddouri van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders zijn Marokkaans-Nederlandse ouders bezorgd over de veiligheid van hun kinderen na de schietpartij. Volgens hem heeft de Marokkaanse gemeenschap het helemaal gehad met dit soort misdaden. "Ik denk dat het goed is als we vanuit verschillende kanten een vuist maken en zeggen: tot hier en niet verder," verklaarde hij tegenover de NOS.

El Kaddouri trekt de vergelijking met eerdere liquidaties en vergismoorden, die de afgelopen jaren in de zogenoemde Mocro-oorlog hebben plaats gevonden.

"We erkennen dat dit een probleem is van Marokkaanse Nederlanders. Vroeger had je in de Amsterdamse criminele scene Henk en Jan, nu wordt een nieuwe generatie bevolkt door Marokkaans-Nederlandse criminelen." 

Hij doet een beroep op de omgeving van de jongeren: "De ouders, familie en moskee hebben een belangrijke rol om daar goed op te letten en het te melden als ze signalen krijgen dat iemand zich bezighoudt met criminaliteit."

Naima Ajouaau

Op sociale media werd de afgelopen dagen veel over de schietpartij gesproken. Veel aandacht kreeg een facebookpost van Naima Ajouaau (advsieur, coach en trainer), die onder andere verbonden is aan het initiatief #nietmijnislam en vrouwenorganisatie Nisa Nisa. Zij schreef afgelopen zaterdag onder andere:

Gisteren werden we wederom opgeschrikt door de zinloze dood van een jongen van net 17 jaar. Zijn zusje ken ik. Zij is de bevlogen coördinator van de meidengroep bij Nisa4nisa. Een zinloze dood van een jongen van net 17. (..) Ik vraag met af hoe het komt dat de jeugd zo opgefokt is, dat ze het gevoel hebben boven de wet te staan en denken niets meer verliezen te hebben?
Geven wij volwassen het goede voorbeeld? Het maakt me radeloos en boos. Tegelijkertijd zoeken mijn handen andere handen om in een te slaan. We moeten onze krachten bundelen om het tij te keren. (..) Hoe je het went of keert wij vrouwen vormen voor een belangrijk deel de mannen en vrouwen van de toekomst. We dragen ze negen maanden dicht bij ons hart. We geven ze de borst en met onze liefde creëren we de mannen van morgen. Toch gaat het soms gigantisch mis. Dat kleine lieve jongetje wordt een man die totaal geen respect heeft voor vrouwen. Een man die liegt en bedriegt om in zijn levensonderhoud te voorzien. Ik ben moeder van zowel meisjes als van een jongen. Ik weet hoe moeilijk het is. Ik ken de worstelingen, de passie, verdriet en vreugde. Maar ik erken dat ik een bijdrage moet en kan leveren. 
Wij moeders kunnen het niet alleen. (..) De mantel der liefde trekken we van ze af. Genoeg is genoeg. We kunnen niet langer toezien dat onschuldige en schuldige levens opgeofferd worden voor niets. Voor het kwaad dat onze samenleving is binnengedrongen. (..) Alleen wanneer we allemaal verantwoordelijkheid nemen kunnen we kleine veranderingen bewerkstelligen. Al die veranderingen gaan levens redden. En dat maakt het de moeite waard!

Ajouaau kreeg zoveel positieve reacties uit vooral de Marokkaanse gemeenschap op haar post dat ze, samen met Nisa4Nisa een initiatief nam voor een vervolg: a.s. vrijdag organiseren ze een brainstormsessie in Amsterdam. Geinteresseerden kunnen mailen naar ikbenerbijvrijdag@gmail.com

 

Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren


Meer over criminaliteit, geweld, marokkaanse nederlanders.

Delen:

Reacties


Hans Naaktloper - 31/01/2018 17:33

Is het niet voldoende om mensen te omschrijven, typeren of in te delen aan de hand van hun gedragingen? Als je dat namelijk doet kom je nooit tot een indeling zoals 'marokkaanse gemeenschap'. Als mensen terecht niet willen worden geframed als marokkanen in een negatief of afwijzend verband, waarom dan wel in 'emancipatoir' verband als leden van een gemeenschap die het bestaansrecht alleen maar dankt aan diezelfde frame?

Zo verder te gaan, door in nationalistische, culturistische, etnische, economische of identitaire termen over mensen of groepen mensen te spreken, dat ís het probleem, dat blijft het valse idee van afgescheidenheid maar voeden en daarmee uitsluiting rechtvaardigen.

Ik ben geen nederlander, mijn nederlandse 'identiteit' is mij opgedrongen, feodaal, zoals een landadel dat aan de 'onderdanen' oplegt. Denk niet dat ik mij identificeer met nederland, nederlands, of alle andere afgeleiden. Zodra ergens de frame 'marokkaanse gemeenschap' klinkt denk ik altijd: mag ik mij daartoe rekenen van mijzelf, mag het van de 'marokkanen', mag het van de 'emancipatiebewegingen' die zich op grond van al die valse identitaire claims hebben samengeklonterd, mag het wel van mijn 'eigen' gemeenschap.

De mensen die er voor kiezen om hun criminele afrekeningen plaats te laten vinden op een openbare weg met alle trieste gevogen van dien, dat vind ik vreselijk, en dat veroordeel ik.
Wat jammer dat die gasten hun werkterrein niet hebben verplaatst naar The President's Club in het Dorchester Hotel, daar komen er veel meer zoals zij, als ze elkaar daar op die plaats en tijd nou hadden aangepakt, daar had ik vrede mee gehad.