vrijdag 22 juni Presentatie van het boek Opstand in de Rif

19.30-22.30 in Theater Zuidplein, Zuidplein 60- 64, Rotterdam

Tijdens deze boekpresentatie zal dieper ingegaan worden op de achtergrond van de realisatie en het belang van het boek over de Hirak.

Inleiding 
Er is inmiddels een jaar verstreken sinds de leider van de Hirakprotestbegjng Nasser Zafzafi aangehouden is en in een isoleercel in de Okacha-gevangenis te Casablanca vast zit. Daarnaast zijn er honderden activisten aangehouden. En de aanhoudingen gaan nog steeds voort. Deze gebeurtenissen zijn mijlpalen in de geschiedschrijving van de Rif. Een van de belangrijke eisen van de Hirakbeweging is de herwaardering van het culturele en historische erfgoed van de Rif. 

Bades Foundation stelt zich ten doel aandacht aan de geschiedenis en het cultureel erfgoed van de Rif te besteden. Daaruit voortvloeiend geeft het ruchtbaarheid aan het gedachtegoed van de Hirak (vreedzaamheid, vrijheid, waardigheid en sociale rechtvaardigheid) door middel van events. Zo stond de Amazigh Nieuwjaarsviering begin 2018 in het teken van de Hirak.

In het kader van de aandacht die Bades aan de Hirak besteedt zal op 22 juni a.s. het boek Opstand in de Rif gepresenteerd worden. Initiatiefnemer en samensteller is Btisam Akarkach. Verschillende auteurs hebben hun licht laten schijnen op een aantal aspecten van de Hirak. De publicatie is uitgegeven door EPO (zie voor meer info over het boek hieronder of epo.be)

Tijdens de presentatie zal dieper ingegaan worden op de achtergrond en het belang van het boek

Wat? presentatie van het boek Opstand in de Rif
Wanneer? vrijdag 22 juni
Tijd? 19.30-22.30 
Waar? Theater Zuidplein, Zuidplein 60- 64, Rotterdam
Kleine zaal, circa 165 plaatsen beschikbaar.
Entree? Gratis

Programma
19.30 Opening door avondvoorzitter Mohammed Mohandis
19.40 Woord door Bades Foundation
19.50 Overhandiging van het boek aan Sadet Karabulut en Kati Piri
20.00 Reactie Sadet Karabulut en Kati Piri 
20.15 Muzikaal intermezzo
20.30 Pauze- mogelijkheid tot kopen van het boek in de foyer
21.00 Muzikaal intermezzo
21.10 Interview met 2 auteurs (Q&A)
21.45 Muzikale afsluiting
22.00 Afsluiting programma

Mogelijkheid tot het kopen van het boek


Over het boek
In dit boek reconstrueren de auteurs het verhaal achter de Hirak, de massale opstand in de Rif. Het is een relaas van structurele achterstelling en verwaarlozing en een falend beleid rond werkgelegenheid, onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur.

Het vertelt ook hoe de Marokkaanse overheid de opstand onderdrukt, met de arrestatie van boegbeeld Nasser Zefzafi als pijnlijk hoogtepunt. Maar Opstand in de Rif zoekt ook naar antwoorden in de geschiedenis, van de strijd tegen de Spaanse en Franse bezetters tot de Riffijnse republiek van Abdelkrim. 

Btisam Akarkach is lector aan de Karel de Grote Hogeschool.
Met foto’s van Mohamed Al Asrihi en bijdrages van M’hamed El Abdouni, Koen Bogaert, Najet Boulafdal, Miriyam Aouragh, Rachida Lamrabet, Habib el Kaddouri, Asma Ould Aissa, Btisam Akarkach, Jamal El Kattabi en Norah Karrouche.

De boekpagina is hier te bezoeken:
https://www.facebook.com/opstandinderif/

Delen: