Ombudsman doet onderzoek naar medische zorg asielzoeker

In opinie op 21-02-2013 | 15:55

De Nationale ombudsman onderzoekt de medische zorg voor (uitgeprocedeerde) asielzoekers. Directe aanleiding is de situatie in het tentenkamp bij Ter Apel. Daar werden artsen geconfronteerd met een paar honderd uitgeprocedeerde asielzoekers met uiteenlopende aandoeningen die nergens een behandeling kregen.

De artsen, die in het voorjaar van 2012 vrijwillig en op eigen kosten hebben gewerkt in Ter Apel, trokken vervolgens bij ombudsman Alex Brenninkmeijer aan de bel met een klacht. De ombudsman gaat nu na of de Nederlandse overheid goede en toegankelijke medische zorg voor asielzoekers waarborgt.

Brenninkmeijer sprak al met asielzoekers en artsen, onder andere in de Vluchtkerk in Amsterdam Zuid-Oost. Hij constateert knelpunten zoals de onbekendheid met de regelingen bij uitgeprocedeerde asielzoekers en zorgverleners zoals huisartsen, tandartsen en ziekenhuizen”.

Volgens de ombudsman, die het onderzoek voor de zomer hoopt af te ronden, gaat het eveneens om de fysieke afstand tot de zorg, toegang tot psychische zorg, en continuïteit van overdracht bij overplaatsing en voorgenomen uitzetting.

Meer over asielzoekers: hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


 


Meer over asielzoekers, brenninkmeijer, gezondheid, medische zorg, notweg, ombudsman.

Delen: