Meldpunt Discriminatie Internet maakt bezwaar tegen stopzetten subsidie

In opinie op 20-12-2012 | 07:58

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) is een bezwaarprocedure gestart tegen het besluit van het Ministerie van Justitie om de subsidierelatie met het meldpunt per 31 december 2012 te beëindigen. Het MDI wll haar werkzaamheden ook in 2013 voortzetten.

Dat laat het MDI weten op haar website.

In een brief aan de Tweede Kamer schreven de ministers Opstelten (Justitie) en Asscher (Binnenlandse Zaken):

"De afgelopen jaren ontving het MDI jaarlijks een subsidie om meldingen van discriminerende uitingen op het internet verwijderd te krijgen en waar mogelijk aangifte en strafrechtelijke vervolging te instigeren. Vanwege efficiencyoverwegingen worden diverse meldpunten gebundeld en centraal belegd bij één instantie, Stichting M. Met het beleggen van een internetmeldpunt bij Stichting M. blijft er een meldpunt bestaan waar burgers discriminerende uitingen op het internet kunnen melden."

Stichting M. is de stichting achter de site meldmisdaadanoniem.nl.

Dagblad Spits berichtte gisteren dat Discriminatie op internet volgens het MDI ook dit jaar weer harder is geworden. "Het totaal aantal meldingen nam ten opzichte van 2011 wel af, maar een groter deel was strafbaar en gericht op haat of geweld. Zoals vaker was antisemitisme de meest gemelde discriminatievorm, op enige afstand gevolgd door discriminatie van moslims en discriminatie op basis van afkomst of nationaliteit. Ook uitingen tegen Marokkanen en wat ze bij het MDI anti-zwart racisme noemen, scoorden hoog."

Het MDI publiceert sinds 2001 een jaarverslag met cijfers over discriminatie op het net. Er is altijd veel kritiek geweest op de werkwijze van het MDI. Die kritiek kwam bijvoorbeeld van GeenStijl, maar ook van een site als Maroc.nl. Volgens Mohamed Aissati, voorzitter van maroc.nl, zullen Nederlandse moslims minder snel melding doen bij het MDI. Zij hebben het vertrouwen in het MDI  verloren toen de beheerder van maghrebonline.nl aantoonde dat het MDI meer oog heeft voor antisemitisme dan voor andere vormen van discriminatie. Het MDI werd vervolgens door het Landelijk Bureau Racismebestrijding zelf beschuldigd van discriminatie. Aissati pleitte daarom voor een neutraal meldpunt.

Meer over discriminatie op dit blog hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 

 


Meer over discriminatie, geenstijl, internet, maroc.nl, mdi.

Delen:

Reacties


Actueel Nieuws Nederland - 06/02/2013 23:14

Hallo,
zie het artikel Corrupte vakbondstuig en toga criminelen: http://www.actueelnieuwsnederland.nl/artikel/100004899/corrupte-vakbondstuig-en-toga-criminelen.html