Integratiedebat in beeld (4): de thuislanden van de Tegenpartij

In opinie op 07-04-2010 | 08:56

De Tegenpartij werd in 1980 opgericht door de Haagse 'vrije jongens' F. Jacobse en Tedje van Es, personages van de briljante tv-makers Kees van Kooten en Wim de Bie. De Tegenpartij was een fictieve partij en bedoeld als parodie op het populisme uit die tijd. Bekend werden de leuzen 'samen voor ons eigen', 'geen gezeik, iedereen rijk' en 'mag ik even overgeven?' In het bijzonder werd de draak gestoken met de angst voor buitenlanders zoals die destijds werd vertolkt door de Centrum Partij van Hans Janmaat

De Tegenpartij durfde begin jaren '80 het 'hete hangtaboe van de buitenlanders' met hun 'rare etensluchtjes' aan de kaak te stellen.

Niet iedereen begreep dat het een parodie was. Tot schrik van Van Kooten en De Bie werd De Tegenpartij  zo populair dat uit opiniepeilingen bleek dat de partij ook echt kamerzetels zou kunnen veroveren. Bovendien nam de Centrum Partij slogans en punten uit het partijprogramma van de Tegenpartij (Rug Op '81) over. Van Kooten en De Bie besloten daarom er mee te stoppen: Jacobse en Van Es werden neergeschoten bij een coupepoging (maar ze zijn later nog wel in Zuid-Amerika gesignaleerd).

Hieronder een fragment waarin Jacobse en Van Es een toelichting geven hoe ze het 'probleem van de buitenlanders' zouden aanpakken. Ze laten zich hierbij inspireren door de Zuidafrikaanse thuislanden.

Hoeveel zetels zou de Tegenpartij tegenwoordig kunnen halen?

Eerdere afleveringen van Integratiedebat in beeld, hier?


Meer over filmpje, integratie in beeld, tegenpartij.

Delen: