Hoe eenzaam zijn de Turkse Nederlanders?

In achtergronden op 09-10-2013 | 18:23

Heel eenzaam. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM. Bijna 70% van de Nederlandse Turken lijdt aan eenzaamheid. Bijna één op de vier is zelfs 'ernstig eenzaam' en dat geldt voor alle generaties.

Het onderzoek leidde tot verdeelde reacties onder Turkse Nederlanders.

Het RIVM meldde eerder dat ruim 30 procent van de Nederlanders zich eenzaam voelt. De eenzaamheid onder Nederlanders van niet-westerse afkomst was een stuk groter: 60 procent en binnen deze groep is de eenzaamheid onder Turken het grootst. Jonge Turken zijn net zo eenzaam als oudere Turken. Vooral Turken zonder werk voelen zich eenzaam: bijna driekwart van hen geeft aan, zich eenzaam te voelen. Ter vergelijking: van de autochtone Nederlanders zonder werk voelt  44 procent zich eenzaam. Het RIVM vond de nieuwe gegevens in cijfers die GGD'en onder 370.000 Nederlanders verzamelden.

Directeur Ahmet Azdural van het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) vindt de cijfers schokkend. "Uit integratierapporten weten we al dat Turken zich veel minder thuis voelen in Nederland en vaker last hebben van heimwee", aldus Azdural tegenover Trouw. "Maar dat de eenzaamheid zo hoog is en onder alle generaties sterk wordt gevoeld, is opvallend."

Volgens de van oorsprong Turkse sociale wetenschapper en psychotherapeut Murat Can heeft de eenzaamheid van Turken in Nederland te maken met hun 'tijdelijkheidsmentaliteit'. Hij verklaart in Trouw: "Ze denken nog steeds: we zijn hier tijdelijk. Alsof ze altijd gastarbeider blijven. Waarom zou je investeren in je sociale positie als je nog steeds denkt dat je echte vaderland niet Nederland maar Turkije is? Maar als ze dan in Turkije komen, valt ook dat vies tegen. Want zo prachtig is dat land niet. Ook daar, ontdekken ze dan, horen ze bij een minderheid."

Reacties

Op fora roept het onderzoek veel discussies op. Op hababam.nl bijvoorbeeld zijn de volgende reacties te lezen:
"Vertrouw onderzoeken Nederlandse instellingen voor geen millimeter. Ze dienen een bepaald doel, worden met bijbedoelingen van de toverhoed getoverd. Onder Turken is gemeenschapsgevoel gigantisch. Dan komen ze aan met zo'n flutonderzoek. Hoeveel hebben die oplichters ontvangen?"

"Geloof zelf niks! volgens mij de Nederlander zelf eenzaam, check maar naar hun bejaarde huizen! Wij verzorgen nog tenminste naar onze ouderen." 

Een andere reaguurder legt een llnk met sociale media: "...denken dat je heel veel vrienden hebt, vanwege linked in, twitter en facebook, je banden verliezen met je familie, alleen op kerstdagen bezoeken en tevens zeggen dat je aan het socialiseren bent? Nee, je asocialiseert..."

Weer een ander verklaart eenzaamheid uit de taboes binnen de Turkse gemeenschaop dan "zullen echte problemen van het leven nauwelijks besproken worden (..) en zullen dus veel Turkse mensen zichzelf als erg eenzaam ervaren."

Segregatie

Schrijver Özcan Akyol vindt de conclusie 'lariekoek':  "Geen etnische groep in Nederland die elkaar zoveel opzoekt als de Turken in Nederland. Of het nu in de moskee, het koffiehuis, de voetbalvereniging of tijdens een bruiloft is; Turken vinden elkaar altijd en overal." Hij ziet daarmee wel een ander probleem: de zelf gekozen segregatie, "een kleine doch hechte maatschappij binnen de Nederlandse samenleving - en dat is het echte probleem".

Hij krijgt bijval van Jan Beerenhout, die een stapje verder gaat: "Sinds 1962 ben/was ik betrokken bij de 'opvang en begeleiding van Turkse gastarbeiders', zoals wijlen minister Marga Klompe mijn werk omschreef. Mijn commentaar: het is: zelfgekozen segregatie, als het resultaat van een overdreven gevoel van eigen-(meer-) waarde, een overgecompenseerd minderwaardigheidscomplex, en het niet aanvaarden van de consequenties van een emigratie."

De discussies doen denken aan de ophef die ontstond nadat Turkse Nederlanders een brandbrief hadden geschreven over de positie van Turkse Nederlanders. Ook toen liepen de emoties hoog op.

Meer artikelen over Turkse Nederlanders hier.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.



Meer over eenzaamheid, onderzoek, rivm, segregatie, turken, turkse nederlanders, zorg.

Delen: