Herdenk 155 jaar bevrijding van slavernij

18 juni 2017 | 23:05

dummy

Volgend jaar is het 155 jaar geleden (*) dat de tot slaafgemaakten vrij werden na honderden jaren slavernij. Simion Blom, raadslid voor GroenLinks Amsterdam heeft een amendement ingediend om dit goed te kunnen herdenken.

In 2013 reserveerde Amsterdam ook 700.000 euro voor extra herdenkingsactiviteiten. Dit heeft toen een grote impact gehad op het gebied van wetenschap, onderwijs, kunst, dialoog, cultuur en veel meer.

De geschiedenis van Amsterdam is vervlochten met die van de slavernij. Amsterdam was mede-eigenaar van de West Indische Compagnie. De WIC speelde een hoofdrol in de slaven- en goederenhandel met de koloniën in Noord- en Zuid-Amerika. Daarom is onze hoofdstad ook bij uitstek de plek om stil te staan bij dit verleden.

GroenLinks woordvoerder Simion Blom: "De slavernij heeft ontwrichtende gevolgen gehad wereldwijd en die zijn nog steeds merkbaar. Zo een jubileumjaar is een kans om extra te investeren in activiteiten die zorgen voor meer kennis, begrip en dialoog over het slavernijverleden en de implicaties ervan vandaag de dag. Als het voorstel wordt aangenomen bewijst Amsterdam het imago van gelijkheid, eerbied en respect waard te zijn. De gemeente heeft meer dan genoeg geld om deze bijdrage te leveren. Het is een kwestie van politieke wil".

De Amsterdamse gemeenteraad stemt 20 juli over dit voorstel. GroenLinks Amsterdam doet de komende weken meer voorstellen voor het verstevigen van het beleid slavernijverleden.

(*) In 1863 werd de slavernij formeel afgeschaft. Deze ging informeel nog 10 jaar door.


Bron: GroenLInks Amsterdam

Link: het amendement van Simion Blom

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 

 

Reacties

In 1863 werd de slavernij formeel afgeschaft ? Helaas, vandaag de dag zijn er nog 300 000 (schatting van Human Rights watch) kindslaven in Senegal. Bedelslaafjes, die bij hun familie weggehaald worden om georganiseerd te bedelen voor een marabout. Ze leven in erbarmelijke omstandigheden, en worden vaak fysiek gestraft als de buit niet naar wens is. Google 'talibé' en kijk naar de website van www.afractie.be. Begrip en bekendmaking van het verleden is belangrijk, maar sensibilisatie is broodnodig voor wantoestanden die vandaag nog steeds plaatsvinden, en waar niemand iets over weet.

Geplaatst door: Nina Van Hulle | 19 juni 2017 om 12:05

Laat een reactie achter

Op deze weblog worden reacties gemodereerd. Hierdoor zullen reacties pas verschijnen als de auteur ze heeft goedgekeurd.

Plaats een reactie op het artikel 'Herdenk 155 jaar bevrijding van slavernij'

CAPTCHA Image Reload Image
Type bovenstaande letters hieronder:Aanmelden nieuwsbrief

Ruim 2100 personen en instellingen zijn geabonneerd op de tweewekelijkse nieuwsbrief van de Republiek Allochtonië. Wilt u ook een abonnement op de nieuwsbrief? Vul dan hieronder uw emailadres in.

Aanmelden voor de nieuwsbrief van Republiek Allochtonië

Of neem een abonnement op de dagelijkse nieuwsbrief.

Zoeken op trefwoord

Over republiek Allochtonië

Agenda

Achtergronddossiers

Meest gelezen blogs

Banners

  • Polderislam
  • Doneren
  • Ewoud Butter

Laatste reacties

Archief


Republiek Allochtonië