Factcheck: Jihadpillen?

11 mei 2017 | 09:54

dummy

Volgens De Telegraaf en de NOS kunnen IS-strijders het vechten langer volhouden dankzij captagonpillen van een drugslab in een schuur in het Limburgse Brunssum. Deze pillen, met onder andere de bestanddelen amfetamine en cafeïne, zouden als pepmiddel worden gebruikt door strijdende partijen in het Midden-Oosten.

Klopt dat?

De Volkskrant checkte het verhaal van De Telegraaf en de NOS en vermeldt dat:

 • de captagonpil volgens internationale media al jaren als pepmiddel wordt gebruikt door strijdende partijen in het Midden-Oosten.
 • de BBC in 2015 meerdere jihadstrijders portretteerde die vertellen over de drug.
 • ook het Trimbos-instituut ervan uitgaat dat captagonpil wordt gebruikt in oorlogen in het Midden-Oosten.
 • het middel tot halverwege de jaren tachtig in Nederland werd voorgeschreven tegen adhd en depressies.
 • er volgens het Trimbos instituut n Nederland momenteel geen markt is voor de pillen. Er zijn genoeg vergelijkbare middelen die gemakkelijker te krijgen zijn, zoals ritalin, concerta en speed (amfetamine)
 • het volgens de onderzoeker van het Trimbos zeer onwaarschijnlijk is dat de pillen in Brunssum voor de West-Europese markt bestemd waren. Ook politiewoordvoerder Thomas Aling spreekt van een 'bijzondere vondst', die ze 'niet vaak aantreffen' in Nederland.
 • hets dus aannemelijk is dat de pillen uit Brunssum voor de export zijn.
 • in Syrië weliswaar geregeld grote hoeveelheden worden onderschept, maar dit gebeurt ook in het uitgaansleven in omringende landen die niet in oorlog zijn. Zoals Dubai en Saudi-Arabië. Verder is bekend dat er ook in Bulgarije een markt is voor de pillen
 • de pillen uit het Midden-Oosten, laat staan die uit Brunssum,  dus niet automatisch gemaakt worden om 'strijders langdurig wakker te houden'.
 • het onbekend is of deze pillen waren bestemd voor het Midden-Oosten. De politie onderzoekt dit nog. 

De Volkskrant trekt daarom de volgende conclusie:

Het is al met al te op zijn minst voorbarig om te concluderen dat Limburg een 'jihadlab' huisvestte dat 'IS-' of 'jihad-pillen' produceerde. De politie arresteerde in april twee verdachten in de zaak en zoekt nog naar twee anderen. Vermoedelijk kunnen zij ophelderen of Brunssum inderdaad de leverancier is van 'moordmachines'.

De door De Telegraaf en de NOS gebruikte term 'jihadpillen' diende dus om veel lezers te trekken, maar is verder niet op harde feiten gebaseerd.

Meer mediamissers hier.


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 

Reacties

Geen reacties geplaatst.

Laat een reactie achter

Op deze weblog worden reacties gemodereerd. Hierdoor zullen reacties pas verschijnen als de auteur ze heeft goedgekeurd.

Plaats een reactie op het artikel 'Factcheck: Jihadpillen?'

CAPTCHA Image Reload Image
Type bovenstaande letters hieronder:Aanmelden nieuwsbrief

Ruim 2100 personen en instellingen zijn geabonneerd op de tweewekelijkse nieuwsbrief van de Republiek Allochtonië. Wilt u ook een abonnement op de nieuwsbrief? Vul dan hieronder uw emailadres in.

Aanmelden voor de nieuwsbrief van Republiek Allochtonië

Of neem een abonnement op de dagelijkse nieuwsbrief.

Zoeken op trefwoord

Over republiek Allochtonië

Achtergronddossiers

Meest gelezen blogs

Banners

 • Polderislam
 • Doneren
 • Ewoud Butter

Laatste reacties

Archief


Republiek Allochtonië