Vrouwenrechten, een nationale kwestie of een wereldwijde strijd (conferentie)

In opinie op 22-08-2010 | 14:18

Zaterdag 4 september 2010
Locatie: Jongerencentrum Argan, Overtoom 141, Amsterdam

Als het gaat om de rechten van de mens en de rechten van de vrouw bestaat in Nederland bij velen het idee dat het Zuiden veel te leren heeft van het Noorden; dat een land als Nederland zijn ervaring en kennis in vrouwenemancipatie moet overdragen aan landen als Marokko. Echter, in Marokko zijn veel vrouwen actief in organisaties om de rechts-positie van de vrouw te bevorderen. Deze vrouwen zijn, vaak vanuit seculiere hoek, niet bang om de confrontatie aan te gaan met het patriarchale systeem en misstanden aan de kaak te stellen. Hun initiatieven, die wortelen in de hedendaagse Marokkaanse samenleving met haar eigen actuele problemen en mogelijkheden, kunnen zeer inspirerend en leerzaam zijn voor vrouwenorganisaties in Nederland. En ook andersom kunnen vrouwenorganisaties hier belangrijke steun verlenen aan de strijd van de vrouwen in Marokko.

Vrouwenrechten in Marokko
Op het gebied van vrouwenrechten kan er nog veel bereikt worden in Marokko. Sociale onrechtvaardigheid, discriminerende wetten en geweld en mishandeling jegens vrouwen komt nog te vaak voor. Maar er zijn ook positieve verhalen die kunnen bijdragen aan de bewustwording van deze problemen en kunnen dienen als voorbeeld voor anderen. Eén van die succesverhalen is het verhaal van Aicha Ech-Chenna. Zij wordt wereldwijd gerespecteerd door wat ze heeft bereikt op het gebied van vrouwenrechten. Door haar uit te nodigen en haar te laten spreken over haar organisatie en haar visie kunnen we een voorbeeld stellen. Wij willen ook van de mogelijkheid gebruik maken om haar op deze conferentie te huldigen voor wat zij voor de Marokkaanse vrouwenemancipatie heeft betekend.

Aicha Ech-Channa
Aicha Ech-Channa is speciale gast op de conferentie. Zij komt al decennialang op voor alleenstaande vrouwen en hun kinderen in Marokko. Ze strijdt, ondanks grote tegenstand van een aantal conservatieve en religieuze instellingen, voor veranderingen in traditionele maatschappelijke verhoudingen tussen mannen en vrouwen. Ech-Channa richtte haar “Association Solidarité Feminine” op in 1985, nadat ze bij het Ministerie van Sociale Zaken, waar ze werkte, dagelijks geconfronteerd werd met de beproevingen die alleenstaande moeders dagelijks moesten doorstaan. Het primaire doel was in aanvang, zorgen dat alleenstaande moeders hun baby’s mochten houden, maar de Association Solidarité Feminine doet meer. Het komt op voor alleenstaande vrouwen, die zich onder aan de sociale ladder bevinden. Vrouwen, die gedoemd zijn tot prostitutie, vrouwen die zwanger zijn als gevolg van verkrachting, en hun baby’s, die bestempeld
worden als bastaards.
Ech-Channa’s organisatie begon in een kelder ergens in Casablanca, maar is inmiddels uitgegroeid tot een locatie met kinderopvang, een restaurant en hammam. Ieder jaar schenkt zij haar hulp aan 50 vrouwen en hun kinderen door hen kennis en vaardigheden bij te brengen waardoor de vrouwen aan werk kunnen komen. De financiële onafhankelijkheid
die ze daarmee verkrijgen, zorgt dat ze hun kinderen kunnen beschermen.
Inmiddels wordt haar strijd door velen gesteund. Vanaf 2002 wordt de Association Solidarité Feminine officieel door de Marokkaanse regering erkend als liefdadigheidsorganisatie. In 2009 won zij de prestigieuze Amerikaanse Opus Prize, een prijs die staat voor internationale erkenning voor lokale acties. De prijs wordt uitgereikt aan mensen die door middel van hun daden en overtuiging, verandering brengen in hardnekkige sociale problemen, en hierdoor bovendien velen inspireren om diepgewortelde problemen op te lossen.

Programma
Voor deelname aan de conferentie u wordt verzorgt een e-mail te sturen naar: emcemo2@gmail.com
tel: 020 - 4288825

15:30 Ontvangst
16.00 Plenaire opening door dagvoorzitter
16.10 Documentaire
16.40 INSPIRERENDE INITIATIEVEN.
Een presentatie van vrouwenprojecten in Noord-Marokko door
Selma Ben Moussa (F.O. Nord)
F.O. Nord: netwerkorganisaties van de lokale civil society in Noord-Marokko. Biedt kennis
en ondersteuning aan lokale organisaties bij ontwikkelingsprojecten en bon gouvernance.
18.00 WORKSHOPS PARALLEL: “Vrouwenrechten en eer” en “Sociale ontwikkeling”
19.00 Pauze
19.15 Rapportage workshops
19.30 DEBAT met Khadija Arib, Latifa Lazaar, Sylvia Borren, Joan Ferrier (O.v.), Nadia Bouras O.l.v. Fenna Ulichki
20.30 Diner en eren Aicha Ech Chenna

(ingezonden mededeling)


Meer over Aicha Ech-Channa, conferentie, emancipatie, emcemo, fenna ulichki, khadija arib, marokko, nadia bouras, sylvia borren, vrouwenemancipatie.

Delen: