Over Kut-Marokkanen en Kut-Urkers (Berend Quest)

In opinie op 19-06-2010 | 12:05

Er is veel te doen over Marokkaanse jongeren. Kut-Marokkanen, heet dat tegenwoordig. Berend denkt dat het gedrag van kut-Marokkanen wellicht niets zegt over Marokkanen, maar alles over de sociale context waarin zij opgroeien.
Het zou eens onderzocht moeten worden. De verschillen en overeenkomsten tussen de zo vaak aangehaalde en verketterde kut-Marokkanen en de jeugd van het streng gereformeerde Urk: de kut-Urkers.

Urk is geen eiland meer. Althans, het is niet meer omsloten door water. Er loopt echter nog altijd een metershoge, met godsgeboden en bijbelteksten verzwaarde dijk om het illustere dorp.
Urkers vissen, Urkers bidden, Urkers zwijgen.
En buiten de dankbetuigingen aan hun lieve Heer zul je nauwelijks, staande achter de dijken, iets van Urk kunnen horen.

Het Internet heeft echter deels de Urker dijken geslecht.
En wie, net als Berend, met regelmaat het Urker nieuws leest weet dat er in Nederland niet alleen kut-Marokkanen, maar blijkbaar ook nogal wat kut-Urkers zijn.
Drankmisbruik, drugs, misdragingen, mishandelingen, respect- en bandeloosheid. Het lijkt een bijbelse plaag die de jeugd op Urk treft.
En het vreemde is, of laat ik mij beter uitdrukken, wat Berend zo vreemd vindt is dat hetzelfde Urk bekend staat als een van de meest gelovige gemeenschappen in Nederland.
En dan niet gelovig zoals de carnaval vierende katholieke Limburger, maar gereformeerd.
Streng in de leer dus.


Op zondag naar de zondagsschool.
Kinderen worden opgevoed in een ommuurde wereld van geboden en verboden.
Van masturberen wordt je gek. Sex is bedoeld om veel kinderen te verwekken. Een stuk of 13, met je nicht bijvoorbeeld. Bidden moet! En anders ga je naar de hel!
Op zondag geen sport, geen auto en geen plezier. Zwarte kousen, het koude water en een bestraffende god.
Het warme besloten nest alwaar de jonge Urker door zijn biddende moeder in uitgestort wordt.

Het lijkt Berend Quest niet onredelijk dat hier een lichte overdenking uitgesproken mag worden.
Is die enge, geïsoleerde en wanhopig aan oude culturele normen en waarden vastklampende gemeenschap er wellicht nu juist de oorzaak van de problemen met de Urker jeugd?
Mag je de Urker cultuur niet gewoonweg 'achterlijk' noemen?
Is de sociale omgeving van Urk niet gewoonweg oorzakelijk verbonden aan het gedrag van juist de Urker jeugd?

En, is er een een parallel te trekken met de sociale omgeving waarin de kut-Marokkaan opgroeit?
Zijn de Marokkaanse gemeenschappen in de grote steden wellicht te vergelijken met Urk?
Te vergelijken voor wat betreft de isolatie van anderen, het verketteren van alles wat zich buiten de eigen dijken afspeelt en het knellende juk van verkrampte predikers?

Is de term kut-Marokkaan wellicht slechts de definitie van een kind dat geen ruimte en vrijheid kreeg zich sociaal aanvaardbaar te ontwikkelen?
Kan die term, met behoudt van betekenis, ook worden ingeruild voor kut-Urker?

Berend Quest denkt dat iemand die dat goed weet te onderzoeken en helder weet uit te leggen dit land een grote dienst kan bewijzen.

Berend Quest is een bekend blogger en twitteraar, die zijn lezers geregeld tracteert op fraaie blogs over uiteenlopende onderwerpen. Lees ze hier.


Meer over berend quest, kut marokkaan, urk.

Delen:

Reacties


Margreet - 23/09/2011 10:55

Achtelijke cultuur??? Heel nederland mag een voorbeeld nemen aan ze . Urkers zijnhardwerkende mensen. En alles wat hier in dit stuk geschreven staat is belachelijk! Over het geloof enz. Ga je er eerst in verdiepen voordat je deze onzin schrijft. Met jullie mentaliteit van 9tot 5 schop je het ver immers

Ago ergo sum - 24/07/2011 01:35

ik ben eens met "autoritaire theorie". Opvoeding en sociale context bepalen.

donnafrie - 13/07/2011 20:34

het is ongelovelijk lomp, dat er mensen met de term Kutmarokanen"aangeduid worden, een typisch voorbeeld van de verloedering van nederland; verder ben ik het met berend eens ook in urk wonen mensen , die zich lomp en niet-respectvol gedragen
@ peter; je wou toch niet zeggen, dat in christelijke gezinnen'niets"gebeurt ? ik kom zelf ook uit een streng christelijke gemeenschap en je wilt echt niet weten wat er achter de voordeur geburt ! trouwens, de put gaat toch wel open , hoor. je weet toch , dat de paus voor de rechtbank moet verschijnen vanwege het afraden van condoomgebruik en deschade die deze stellingname in de maatschappij tengevolg heeft gehad? juist onder die mensen , die zeggen christen te zijn, doet zich enorm veel misbruik en geweld voor. Een afrikaanse vriend vertelde me, wat er allemaal onder de hoed van de "gelovigen met afrikaanse kinderen is uitgehaald, weet je wel dat er daar werd geloofd door de afrikaners, dat seksueel misbruik een ritueel was van de kerk? schandelijk schande schande! de put gaat open, ook in Urk !

frans - 08/07/2011 13:47

ik denk dat peter ook een urker is ?
dacht ik al....zijn allemaal hetzelfde!
Geef mij de marokanen maar #

Peter - 23/06/2010 00:01

Dit is de grootste onzin die ik ooit gehoord heb. Wat is dit voor vergelijking, marokkanen en urkers. Het vreemde is dat juist de jongeren die niet geroformeerd worden opgevoed en van niet christelijke gezinnen zijn de drank en drugsgebruikers zijn en dat daar het huiselijk geweld etc etc vandaan komt.

Martijn - 19/06/2010 12:52

Ik denk dat de overeenkomst in de authoritaire dwang zit. Daar zijn we in Nederland en West-Europa niet uit softheid afgestapt, maar omdat we uit wetenschappelijk pedagogische onderzoek weten dat 1) goed gedrag belonen beter werkt dan slecht gedrag straffen 2) het oneindig veel beter is als mensen iets (niet) doen uit overtuiging dan uit angst.

Zie ook Michael Hanekes scherpe analyse van de autoritaire opvoeding in Das Weisse Band.