On File Café: Oorlog en Literatuur

In opinie op 08-11-2011 | 13:37

Tijd: Vrijdag, 11 november 2011, 19:00 uur
Locatie: Castrum Peregrini, Herengracht 401, Amsterdam

“Liefde, misdaad en oorlog” zijn drie basisthema’s in de literatuur. In oorlogstijd worden deze onderwerpen uitvergroot. Helden worden vereerd, slagvelden herleefd en tranen worden gedroogd door schrijvers en musici. Amal Karam (Palestina/ Libanon), Gholam Reza Keshawarzi (Iran), Raouf Moussad (Egypte), Steve Mwase (Oeganda) en Antonije Nino Zalica (Bosnië) spreken openhartig over hun ervaringen en lezen voor uit eigen werk.

Moderator: Janneke Sleijpen
Muziek door violiste Melika Hadzic

Amal Karam - een Palestijnse geboren in Libanon. Zij kwam 15 jaar geleden als politiek vluchteling naar Nederland. Werkt in het onderwijs, is columniste voor de Gelderlander, schrijft regelmatig gedichten en draagt deze voor. Zij schrijft over allerlei onderwerpen, gedachten en gevoelens.

Gholam Reza Keshawarzi, is geboren in 1962 in Teheran (Iran). Hij schrijft verhalen, hij heeft de ervaringen met in revolutie, oorlog, menselijke komedie en tragedie in zijn leven opgeschreven.

Raouf Moussad komt uit Egypte/Soedan, schrijver van een oeuvre in het Arabisch, dat in diverse talen vertaald is. Beidat al-na’ama (‘Het struisvogelei’, roman). Londen: Riyad El-Rayyes Books, 1994, vertaald in het Frans (Actes Sud, 1997), Italiaans (Jouvence, 1998) en Spaans (Gutenberg, 2000), Mizaad at-tamasieh (‘Het humeur van de krokodillen’, roman). Caïro: Madbouli, (1998), Fi intizaar al-Moekhallis (‘Wachten op de verlosser’, verslag van een reis door Palestina) Caïro: Madbouli (2000)

Steve Mwase (Oeganda) was kapitein in het Oegandese leger, totdat hij in 1995 naar Nederland vluchtte. Zijn roman over de burgeroorlog die leidde tot de val van dictator Idi Amin, “Life after a dictator”, verscheen dit jaar.

Antonije Nino Zalica schrijft proza en filmscenario’s en nam enkele korte films op, waarvoor hij in 1994 de Felixprijs van de European Film Academy ontving. Zijn roman over de belegering van Sarajevo, Gele Sneeuw verscheen in 2001 in Nederlandse vertaling en werd ook gepubliceerd in het Pools, Grieks en Duits. Zijn meest recente boek Bandiera Rossa verscheen in 2007 in Bosnië.

 


Meer over kunst, literatuur, on file, oorlog.

Delen: