De meest gelezen stukken over islam, immigratie en integratie in 2013

In opinie door Ewoud Butter op 01-01-2014 | 19:35

Allereerst wenst de redactie van Republiek Allochtonië u een vrolijk, gezond, vredig, liefdevol en vrij 2014!

We blikken nog één keer terug: welke stukken werden het meest gelezen in 2013?

Het antwoord op deze vraag is tevens het jaaroverzicht 2013 van Republiek Allochtonië.

1. Marokkaanse organisaties dreigen steun aan PvdA in te trekken

Mohamed Rabbae en Abdou Menebhi schreven in maart namens een aantal Marokkaanse organisaties een open brief aan PvdA-voorzitter Spekman waarin ze aankondigden Marokkaanse-Nederlanders sterk te zullen adviseren om niet op de PvdA te stemmen, wanneer de PvdA in de Eerste Kamer steun geeft aan het wetsvoorstel om de kinderbijslag en de uitkeringen voor nabestaanden in Marokko stop te zetten. De brief werd op Republiek Allochtonië gepubliceerd en werd vervolgens landelijk nieuws. Vice-premier Lodewijk Asscher reageerde en daarop volgde weer een reactie van Rabbae en Menebhi. 

2. Dossiers: databank onderzoek integratie;  Allochtonen, cultuur en criminaliteit; factsheet Turken in Nederland; extremistische weetjes

Op Republiek Allochtonië staan verschillende achtergronddossiers, allen samengesteld door Ewoud Butter. Hoewel ze niet allemaal in 2013 werden gepubliceerd, worden ze nog wel veel gelezen.

  1. de databank onderzoek integratie met veel links naar harde feiten en onderzoek. Een jaaroverzicht op zich.  
  2. Naar stukken over allochtonen en criminaliteit wordt ieder jaar weer vaak gezocht. Veel bezoekers komen dan uit bij dit stuk dat binnenkort een update zal krijgen.
  3. Nadat Turkse professionals alarm sloegen over de positie van jonge Turkse Nederlanders, publiceerden we deze facsheet
  4. Ook het stuk over extremisme is met de opleving van vooral islamitische radicalisering binnenkort toe aan een update. Recente artikelen over radicalisering vindt u hier.

3. Open brief van bijna 90 Marokkaanse organisaties aan de Tweede Kamer over het debat dat de PVV wilde voeren over 'het Marokkanenprobleem'.

4. Politiek-maatschappelijke insteek combineert niet met discussie over jihad is een verslag van Roemer van Oordt van een debat in de Amsterdamse El Kabirmoskee over Syrië-gangers met jongeren, ouders en moskeebestuurders.

5. Turks tuig houdt ons een spiegel voor is een artikel dat Bart Voorzanger schreef naar aanleiding van antisemitische uitspraken die Turks-Nederlandse jongeren in Arnhem hadden gedaan. Over hetzelfde onderwep gaat het ook veel gelezen artikel Alle vormen van discriminatie kennen één gemeenschappelijke deler van Dilan Yesilgöz.

6. Islamitische koepelorganisaties zijn aan zet na mislukken van imamopleiding  Artikel na het mislukken van een imamopleiding (Ewoud Butter).

7. Geen controle op islamitisch schoolinternaat Ekmel is een artikel uit 2012 van Saadet Metin en Elise Steilberg. Het artikel was in 2013 nog actueel door de discussie over de 'moskee-internaten'. Meer artikelen hierover vindt u hier

8. Artikel over Haagse shariawijk is gemiste kans is een artikel naar aanleiding van het artikel in Trouw over de 'Haagse shariadriehoek' (Ewoud Butter). 

9. Marokkanenstatistiek: de keiharde fieten. Naar aanleiding van het Marokkanendebat zette blogger Klokwerk enkele feiten op een rij.

10. Halal slachten van kippen door nieuwe wetgeving onmogelijk. Van een artikel op the Postonline dat alle kippen in Nederland halal geslacht worden, bleek weinig te kloppen. Nieuwe Europese regelgeving maakt het halal slachten van kippen op grote schaal juist sinds 1 januari feitelijk onmogelijk. (Roemer van Oordt).

11. Haat tegen Marokkaanse mannen is een artikel uit 2011 van Samira Ahli over de Marokkaans-Nederlandse huwelijksmarkt. Het artikel bleek in 2013 nog steeds actueel.

12. Rijke voedingsbodem in Nederland voor islamhaat/islamofobie; dat bleek uit een peiling van Maurice de Hond waaraan opvallend weinig aandacht werd besteed (Ewoud Butter). Veel discussiestukken verschenen dit najaar over islamofobie. Lees bijvoorbeeld islamofobie, de definitie tegen het licht gehouden van onderzoekster Ineke van der Valk, Islamofobie is door politiek misbruik een inhoudsloze term geworden van journalist/blogger Carel Brendel en Welkom in Eurabië III: islamofobie van Martijn de Koning.

13. Het wil maar niet vlotten met de islamisering van Amsterdam. Frits Bolkestein voorspelde in 2005 in het programma Buitenhof dat in 2015 een meerderheid van de Amsterdammers moslim zou zijn. Uit recente cijfers blijkt dat nog lang niet het geval te zijn. Misschien zijn er andere 'problemen' dan islamisering die minder aandacht verdienen zoals werkloosheid. (Ewoud Butter).

14. Argumenten voor en tegen het boerkaverbod is een artikel uit 2012. Het  is nog steeds actueel.

15. Racisme is heel normaal geworden, je mag het alleen geen racisme noemen schreef Peter Breedveld in 2012. In 2013 laaide de racisme-discussie op naar aanleiding van de discussie over Zwarte Piet en verschillende incidenten. Er verschenen diverse artikelen over racisme en Zwarte Piet op Republiek Allochtonië, maar dit artikel dat eerder op Frontaal Naakt verscheen, werd het meest gelezen. Een goede tweede werd het artikel (uit 2013) van Martijn de Koning, getiteld Niet mijn schuld, wel mijn zorg: structureel racisme en wit privilege in Nederland. En derde het artikel van Ewoud Butter: Racisten? Dat zijn de anderen.

16. Harde cijfers over vluchtelingen en asielzoekers verscheen naar aanleiding van het jaarverslag van Vluchtelingenwerk Nederland. Ook goed gelezen over immigratie worden de artikelen van Flip van Dyke op dit blog.

17. Chinezen in Nederland, een artikel uit 2011, werd actueel nadat Gordon een 'grap' maakte en de Chinese Nederlanders reageerden met een geslaagde 'nummer-39' actie

18. Doorgeschoten focus op cultuur en segregatie werkt segregatief. In maatschappelijke discussies waar al dan niet terecht ingewikkelde migratie- en integratievraagstukken aan de orde komen, koerst de politiek van dit moment steeds vaker op simplistische oneliners van cultuur- en (vooral) religietotalitairisten. Dat zal fnuikend blijken te zijn voor de participatie van een flink deel van latere generaties migranten. (Roemer van Oordt).

19. Eergerelateerd geweld, wat is het en wat moeten we ermee? Dilan Yesilgöz zette de feiten over eergerelateerd geweld op een rij.

20. Toewijding of vijandschapDoor berichtgeving in de (Turkse) media hebben veel Nederlandse Turken een verkeerd beeld gekregen van jeugdzorg en pleeggezinnen in Nederland. Derya Yalcin en Yeter Akin, beiden werkzaam als hulpverlener, maken zich ernstig zorgen om de vooroordelen die zijn ontstaan. Ook veel gelezen werd Affaire Yunus begint steeds pijnlijker te worden

21. Iedereen is schuldig, behalve wijAbou Moussa wordt er in de Volkskrant van beschuldigd te ronselen voor de gewapende strijd in Syrië. Hij reageert.

22. Wel getolereerd, niet geaccepteerd. Roemer van Oordt sprak met Abdou Menebhi over zijn vertrek uit de adviesraad van de Marokkaanse koning Mohammed VI.

23. Het Marokkanendebat: nuance is zoooooo jaren 90. In het kader van het Grote Benoemen wordt dan een hele bevolkingsgroep tot 'probleem' bestempeld. Lekker makkelijk en overzichtelijk is dat, ook voor de reaguurders. Artikel van Ewoud Butter.

24. Islamisering en islamofobie. " De samenleving is geïslamiseerd. Niet alleen door moslims, maar minstens zo sterk juist door degenen die moeite hebben met de islam." En: "Ze houden van me, niet omdat ik ben wie ik ben, maar omdat ik op hen lijk en zo goed voldoe aan hun beeld van de geïntegreerde moslim." Twee citaten van Hoessein in een artikel over identiteitsvorming in tijden van islamdebatten.

25. Turkse organisaties eisen via petitie onderwijs in eigen taal op basisschool.

26. Het stemrecht voor migranten en de integratiekramp van de PvdA. Migranten mogen sinds 1986 in Nederland stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen wanneer ze vijf jaar in Nederland verblijven. Het kabinet Rutte Asscher wil dat veranderen en migranten pas na zeven jaar stemrecht geven. Waarom eigenlijk?.....ja, euh.....

27. De Westermoskee lijkt er nu toch te komen, een historische schets; artikel uit 2012 (Ewoud Butter). Zie ook het artikel uit 2013: de Westermoskee en de buurt (video)

28. Radicaal of radeloos? Geïsoleerde moslima's in Amsterdam. Artikel over een onderzoek naar geradicaliseerde moslima's in Amsterdam (Roemer van Oordt) .

29. Lampedusa en de mythen over migratie. Het zou mooi zijn als het drama op Lampedusa niet blijft bij Europese krokodillentranen, maar dat in Europees verband gekeken wordt naar oplossingen. (Roemer van Oordt).

30. Waar is Erdogan toch mee bezig? Verschillende artikelen verschenen dit jaar over de gespannen politieke situatie in Turkije. Dit artikel van Dilan Yesilgöz werd het best gelezen. Meer artikelen hier.

Zie ook:

De afgelopen jaren maakte de redactie van Republiek Allochtonië een uitgebreider jaar overzicht. Zie:

Jaaroverzicht integratie 2012

Jaaroverzicht integratie 2011

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


Meer over dilan yesilgöz, ewoud butter, jaaroverzicht 2013, roemer van oordt.

Delen: