Asschers akkoord is discriminerende uitglijder

In opinie door Charles van den Broek op 07-10-2015 | 14:18

Bij het onlangs tussen Nederland en Marokko afgesloten akkoord is sprake van discriminatie. Dat stelt Charles van den Broek.

Als regelmatig bezoeker van deze site, verbaas ik me soms over welke paden men maar bewandelt om maar aant te tonen dat dit of dat gedrag, danwel die of deze uiting neerkomt op racisme en discriminatie. Met name Marjan Boelsma doet mij in haar redeneringen vaak denken aan de dollerende theologen uit de reformatie die elkaar in de haren vlogen over wie er al dan niet gelijk had (en dus in de hemel zou komen). Om het minste of geringste staat men op deze site op zijn of haar achterste poten, om vervolgens minstens een uitspraak van het Europees Hof te verlangen over zoveel onrecht.

Ik kijk er dan ook erg van op dat er letterlijk niemand gereageerd heeft op het akkoord dat minister Asscher met Marokko heeft bereikt betreffende de hoogte van de uitkeringen van teruggekeerde Marokkanen. Het blijft, zelfs op dit blog, oorverdovend stil. Laat ik dan eens (als blanke – dus in de ogen van Boelsma bij voorbaat verdachte en schuldige aan zowat alle kwaad in de wereld –, katholieke man) de knuppel in het hoenderhok gooien. Dit verdrag is in een woord schandalig. Waarom? Omdat we hier nu eens daadwerkelijk met discriminatie te maken hebben.

In de jaren '60 werden door VVD'ers goedkope werkkrachten naar Nederland gehaald, waar we tegenwoordig soms van af willen. In een aantal gevallen zijn met name Marokkanen naar hun land van herkomst teruggekeerd, met dien verstande dat ze hun uitkering zouden mogen behouden. Tot zover niks aan de hand. Maar sinds een aantal jaren moeten we blijkbaar bezuinigen (iets waar bij de top overigens minder behoefte aan blijkt, maar dit terzijde), en werden allerlei zaken onder de loep genomen. Zo ook de afspraak van het met behoud van uitkering naar land van herkomst remigreren. Deze mensen, die als gastarbeider wel degelijk daadwerkelijk rechten opgebouwd, premies afgedragen en belasting betaald. Het korten op de uitkering is dus feitelijk contractbreuk. Nu is de bepaling dat het om alle gevallen van repatrianten zou gaan, komen te vervallen. Maar desalniettemin is ook dat onrechtvaardig, en bovendien dom.

Als ''we'' willen dat mensen remigreren (om wat voor reden dan ook), dan moet daar wel een reden voor zijn . Ik kan me zo voorstellen dat Marokkanen heimwee hebben, maar ook economisch gezien kan het voordelen hebben. Men kan van hetzelfde geld waar men in Nederland aan de onderkant van de inkomensschaal leeft, in Marokko als een grande seigneur leven. Het leven is daar gewoon goedkoper. Dat is een feit. Maar als we de uitkering aanpassen aan het prijspeil, dan nemen we daarmee een van de voornaamste drijfveren voor terugkeer weg. Maw., de Marokkaan blijft hier, en levert dus helemaal niet de beoogde bezuiniging op.

Fundamenteler kun je je afvragen of dit soort redeneringen niet de deur openzetten voor andere rare drogredeneringen. Iemand die in een provincie als Utrecht of Noord Holland woont, is duurder uit (qua huizen etc) dan iemand die in Groningen of Limburg leeft. Moeten we daar de lonen dan ook maar aan aanpassen? Of moeten we zelfs kijken naar in welke wijk iemand woont? Is de volgende stap misschien ''Zeg, Jansen, (of Achmed) , jij woont toch naast een Aldi of Lidl? Dan kan er best 200,- van je loon af, jij bent toch goedkoop uit!''. (ik ben bang dat ik nu iemand op een idee breng...).

Maar de onrechtvaardigheid gaat nog verder; ik zei in het begin van mijn stukje dat we hier met echte (dus niet de denkbeeldige Gario-variant) te maken hebben. Want blijkbaar worden alleen Marokkanen getroffen door de maatregel (die overigens hooguit een paar tientjes oplevert). Turken blijven / vooralsnog/ buiten schot. Maar wat te denken van al die duizenden autochtone Nederlanders die hun dagen, met behoud van uitkering, in al dan niet verre buitenlanden doorbrengen. Landen als Spanje, Frankrijk en Belgie kennen hele Hollandse enclaves. Ook in Duitsland, en verder weg zijn ze te vinden. In Indonesie, de VS, de kindervrienden trekken vaak naar de Filipijnen of Thailand... In al die landen is het prijspeil lager dan hier in Nederland, en het zijn er veel en veel meer dan die paar Marokkanen, dus de bezuiniging zou ook meer opleveren. Daar hoor je ze in Den Haag niet over. Als we de uitkeringen van teruggekeerde Marokkanen korten, dan zou (als men het gelijkheidsprincipe huldigt) ook op al die andere uitkeringen moeten worden bezuinigd.

Dat partijen als de VVD dat niet inziet, is niet verbazend te noemen. De regering gooit wel het geld over de balk om zinloze spotjes te produceren ('ik zet een streep door discriminatie'') maar pleegt zelf de grootste overtreding tegen de eigen propaganda. En zelfs op sites waar elke reclame voor blanke vla als een persoonlijke belediging wordt opgevat, is men daar blijkbaar ook blind voor. Dat vind ik eerlijk gezegd nogal zorgwekkend. Dit toont wat mij betreft aan dat het racisme-discours tot een ideologische stammenstrijd is verworden, niet het streven naar rechtvaardigheid. Maar ja, wat weet ik er nou van; ik ben een blanke man...

Charles van den Broek

 

Naschrift redactie:

De heer Van den Broek heeft blijkbaar twee stukken gemist:

Marokkaanse organisaties verwerpen akkoord met Marokko

Nederland en Marokko bereiken akkoord over verlagen uitkeringen

En meer artikelen over dit onderwerp hier


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!Meer over charles van den broek, sociaal akkoord marokko.

Delen:

Reageer
Reacties


P Verheij - 14/10/2015 08:51

Deze Charles is niet van deze wereld en leeft in een glazen bol.

Charles: waarom snap jij niet dat wat jij schrijft je reinste kronkels zijn die geen enkele Nederlander met gezond verstand zal onderschrijven?

Ik weet niet of je het in de gaten hebt, maar 50% van de allochtoon is werkeloos en zal hier nooit werk krijgen.

Dus dan maar terug sturen met behoud van uitkering? Misschien is dat wel precies waar het hun om te doen is.

Met een vette uitkering, want in verhouding is dat zo, lekker de rijke man uithangen in Marokko.

Geweldig Charles, dream on

MJP - 12/10/2015 09:55

Heel simpel, alle uitkeringen die verstrekt worden aan personen die in een goedkoper land verblijven aanpassen. Ook Allochtone Nederlanders die rentenieren in Costa Rica.
Minder emigratie als gevolg... wordt het geld wel in NL uitgegeven...