Allochtone mantelzorgers vaak zwaar belast

In achtergronden door Floris Meijer op 24-03-2011 | 09:30

Allochtone mantelzorgers zijn vaak zeer zwaar belast door de zorg die zij dragen voor zieke of gehandicapte familieleden. Ook maken zij zelden gebruik van specifieke voorzieningen die de overheid mantelzorgers biedt. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Zorgt u voor iemand?’ van FORUM, instituut voor multiculturele vraagstukken dat vandaag wordt gepresenteerd.

Tekst: Floris Meijer

Voor het onderzoek werden ruim 300 Chinese, Marokkaanse, Molukse, Surinaamse en Turkse mantelzorgers geënquêteerd, in zes steden (Amsterdam, Almere, Arnhem, Eindhoven, Utrecht en Zwolle). Ook werden er interviews gehouden met gemeenteambtenaren en beroepswerkers in de zorg.

De ondervraagde mantelzorgers – vaak jonge vrouwen – zorgen gemiddeld 44 uur per week voor hun familielid, maar liefst 18 procent biedt 24 uurs-zorg. 44 procent van hen zegt belast of overbelast te zijn. Slechts 10 procent gaf aan gebruik te maken van overheidsvoorzieningen. Uit het onderzoek blijkt dat daar tal van oorzaken aan ten grondslag liggen: traditie, culturele en morele opvattingen, schaamte, schuldgevoel, trots en opofferingsgezindheid. Met name als het gaat om de ouders willen kinderen de zorg vaak zelf dragen. Plaatsing in een verzorgingshuis wordt gezien als iets dat tegen de cultuur indruist.

Maar ook wantrouwen jegens overheden speelt een rol. Volgens de onderzoekers moeten gemeenten zich dan ook actiever en assertiever opstellen bij de ondersteuning van specifiek allochtone mantelzorgers. Alleen het geven van informatie is onvoldoende.

Vanmorgen wordt het FORUM-onderzoek gepresenteerd in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Bekijk hier de aankondiging.

Bekijk een interview met FORUM-onderzoekster Saskia Moerbeek op de website van de Wereldomroep.

Lees ook: Ouderenzorg en diversiteit (11 januari 2011)


Meer over allochtonen, floris meijer, forum, gezondheid, mantelzorg, onderzoek, ouderen, zorg.

Delen:

Reacties


info - 28/03/2011 00:04

quote Ook maken zij zelden gebruik van specifieke voorzieningen die de overheid mantelzorgers biedt unquote

Niet iedereen vraagt of denkt aan "betaliing of vergoeding", dat geldt voor elke Nederlander.

Beetje dom is het wel als je een tegemoetkoming kan krijgen en daar niet om vraagt? Maar ja.... jezelf redden zonder allerlei bemoeienis is ook waardevol.