Bedreigen is een eitje, bedriegen ook

In opinie door Ewoud Butter op 28-04-2010 | 17:06

Veel ingrijpende dingen in het leven zijn met weinig inspanning te realiseren. Het is een eitje moslims te bashen.

Wat ook erg gemakkelijk is, is om het verkeer in een stad plat te leggen. Eén telefoontje is voldoende. Wil je ervoor zorgen dat het leven van een politicus of een kunstenaar een hel wordt? Je hoeft er geen wapens voor te kopen en ook geen serieuze plannen voor te maken. Een paar dreigementen voldoen.

Appeltje eitje.

Nieuwe media hebben de mogelijkheden voor would be terroristen vergroot en de drempels verlaagd. Het is even gemakkelijk degenen die bedreigd worden in een kwaad daglicht te stellen. 

Ze stellen zich aan, of: het is hun eigen schuld dat ze bedreigd worden. Dan hadden ze hun bedreigers maar niet boos moeten maken. Het is dezelfde kwalijke redenering die gebruikt wordt om vrouwen in korte rokjes schuldig te verklaren wanneer ze verkracht worden.

Gecompliceerder wordt het wanneer er een dreigement wordt geensceneerd. Een bekend geval in Nederland hiervan is de acteur Jules Croiset die wilde verhinderen dat het toneelstuk Het vuil, de stad en de dood van Rainer Werner Fassbinder in Amsterdam werd opgevoerd. In zijn wanhoop ging Croiset zo ver dat hij dreigbrieven aan zichzelf schreef en zijn eigen ontvoering in scene zette.

Vergelijkbaar was de actie van LPF-voorzitter Moleveld die bij gebrek aan dreigbrieven, een brief aan zichzelf en aan fractievoorzitter Herben stuurde. De zogenaamde 'afzender' was een radicaal islamitische groep.

Bedreigen is een eitje, bedriegen is dat ook.

Over de bedreigingen die deze week zijn geuit aan de makers van Southpark is internationaal veel commotie ontstaan. Terecht, wanneer het verhaal klopt. Ter ere van de 200e aflevering besloten makers Matt Stone en Trey Parkerde profeet Mohammed te laten figureren in een berenpak, zodat hij zelf niet te zien was. Niet lang nadat de jubileumuitzending was uitgezonden, verschenen op internet bedreiging wegens ridicule voorstellingen van de profeet Mohammed.

Nadat de  aflevering van South Park op tv te zien was, verscheen opde New Yorkse website Revolutionmuslim.com een fotovan de net vermoorde Theo van Gogh. De extremistenverwezennaareen artikel over het landgoed waar de twee makers wonen, gaven adressen van het station dat South Park uitzendt en vertoonden een opruiende rede (video) te horen van een voortvluchtige extremist, Anwar al-Awlaki. Hij verdedigt het doden van ,,personen die de God en de profeet beschimpen''.

De makers van Southpark pasten de online uitzending vervolgens aan. De affaire heeft ertoe geleid dat 20 mei is uitgeroepen tot een 'Teken allemaal Mohammed-dag'. Hiemee is het effect van degenen die Southpark hebben bedreigd averechts: de profeet zal nu in veelvoud bedreigd worden.  

Ewoud Butter


Meer over ewoud butter, southpark, vrijheid van meningsuiting.

Delen: