Andere Tijden komt met vernieuwde website Grenzeloos Verleden

In opinie op 02-11-2012 | 09:39

Gisteren lanceerde het geschiedenisprogramma Andere Tijden (NTR/VPRO) de vernieuwde website van Grenzeloos Verleden; een diversiteitsproject dat in het teken staat van migranten die ooit hun land verlieten voor een nieuw bestaan in Nederland. Door persoonlijke verhalen van eerdere generaties vast te leggen, brengt Grenzeloos Verleden de geschiedenis van verschillende culturen in Nederland in beeld.

De geschiedenisafdeling van NTR en VPRO zegt in een persbericht het belangrijk te vinden dat deze verhalen niet ondergesneeuwd raken. Ze zijn volgens deze omroepen een onmisbare aanvulling op de reguliere geschiedschrijving in Nederland. In de nieuwe reeks belicht Grenzeloos Verleden aan de hand van interviews, foto’s, films, krantenarchieven en ingezonden verhalen de geschiedenis van de Tunesische en Turkse gemeenschap in Nederland.

Grenzeloos Verleden zoomt daarbij in op de volgende thema’s:

- Na de Jasmijnrevolutie van 2011 gaf Tunesië het startschot voor de Arabische Lente. Grenzeloos Verleden duikt in de geschiedenis van Tunesiërs in Nederland. Naast de arbeidsmigranten die in de jaren '70 naar Nederland kwamen, is er nog een groepje Tunesiërs dat huis en haard heeft verlaten voor een betere toekomst. Zij kwamen naar Nederland als politieke migranten, op de vlucht voor het dictatoriale regime. Grenzeloos Verleden zoekt deze mensen op.

- De komst en ontwikkeling van de Turkse gemeenschap in een Noordelijke uithoek van het land. Wat waren de motieven om naar Delfzijl te komen en hoe hebben de Turkse migranten daar een gemeenschap gevormd? Daarnaast wordt ook de tweede generatie belicht, van wie velen in Nederland zijn geboren. Hoe kijkt deze generatie naar de ontwikkelingen binnen de Turkse gemeenschap in Delfzijl? Maak kennis met de Turkse gemeenschap Delfzijl.

- Bekende Nederlanders en hun grenzeloos verleden. De Nederlands-Tunesische actrice Mounira Mansour bijt deze week het spits af. Haar vader Salah groeide op in een Tunesisch vissersdorp. Na een rondreis door Europa belandde hij in 1973 in Amsterdam. Niet als arbeidmigrant, maar als avonturier: “Ik was een jaar of dertien toen mijn nieuwsgierigheid naar Amsterdam werd geprikkeld. Mijn docent Frans op de middelbare school rookte vaak een pijp met tabak uit Amsterdam. Ik had nog nooit van die plaats gehoord en had er ook geen beeld bij. Maar ik wilde er wel naartoe.”

De nieuwe series van verhalen vormen een aanvulling op de eerste editie van Grenzeloos Verleden, waarin Marokkaanse migranten centraal stonde.

Zie: Grenzeloos Verleden

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 



Meer over arbeidsmigratie, cultuur, diversiteit, geschiedenis, media, migratie, ntr. vpro, tunesiërs, turken.

Delen: