donderdag 4 april t/m zondag 14 april Week van de Klassieken en de uil van Minerva: Migratie is van alle tijden

Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en elders in het land

De twaalfde Week van de Klassieken (4 t/m 14 april 2019) heeft als thema ‘Van heinde en verre’ en gaat over migratie in de klassieke wereld. De week opent op donderdag 4 april 2019 om 14.00 uur in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Tijdens de Week zijn er in het hele land activiteiten om jong en oud kennis te laten maken met de klassieke wereld. Er zijn lezingen, rondleidingen, voorstellingen met theater en poëzie, boekpresentaties, wedstrijden en debatten in het hele land. Die gaan over migratie ten tijde van de Grieken en Romeinen: van mensen die van de ene naar de andere plek verhuisden tot migratie van kennis, handelswaar en cultuur naar de verste uithoeken van de wereld. Moderne discussies over migratie roepen vaak ook historische vragen op, en daarom gaat de Week van de Klassieken ook over de actualiteit. Zo komt de vergelijking met migratiestromen en migranten vandaag de dag aan bod. Ook wordt de rol van archeologie in actuele discussies over migratie belicht. Een deel van de activiteiten is gratis te bezoeken. 

De Week wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar, in samenwerking met het Allard Pierson Museum,  Athenaeum Boekhandel, het Nederlands Klassiek VerbondRoma Aeterna en Addisco Onderwijs.

Moge de Week van de Klassieken 2019 en het thema ‘Van heinde en verre: over migratie in de klassieke wereld’ een bijdrage leveren aan de noodzakelijke kennis, wijsheid en beschaving als tegengif voor de denkbeelden van voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie die met zijn het Meldpunt 'geef je linkse leraar aan' en andere standpunten die deze beschaving juist wil beëindigen.  

Meer info over alle activiteiten: Week van de Klassieken 

Delen: