donderdag 18 januari Wat spreek jij goed Nederlands!’

Vanaf 19.30 uur bij Argan, Jan Tooropstraat 6A Amsterdam

Immigratie, integratie en de manier waarop we samenleven waren in 2017 de grootste punten van bezorgdheid van Nederlanders, zo blijkt uit de ‘Sociale Staat van Nederland 2017’ van het Sociaal Cultureel Planbureau. Meer dan een derde van de ondervraagden vindt immigratie het belangrijkste probleem van het land. In een eerder rapport laat het SCP zien dat 58% vindt dat Nederland door immigratie zijn eigenheid dreigt te verliezen en 41% denkt dat Neder­land een prettiger land zou zijn zonder migranten. Tegelijkertijd zijn er tal van initiatieven die de opvang van nieuwkomers ondersteunen. Zo zijn er buurtinitiatieven die een platform bieden om statushouders in contact te brengen met buurtgenoten, of plekken waar standaard een keer in de week Nederlandse taallessen worden aangeboden. Hoe bestaan deze verschillende opvattingen naast elkaar? En hoe ziet de praktijk er naast de statistieken en buurtinitiatieven uit?

De Nederlands-Ethiopische Mo Hersi vraagt zich het ook af. Hij trekt daarom begin 2017 een maand zonder geld door Nederland. 700 kilometer legt hij lopend af, uit solidariteit voor de vluchtelingen die vele kilometers te voet afleggen. Zelf is Mo op zijn derde met zijn familie uit Ethiopië naar Nederland gevlucht. Het doel van zijn tocht door Nederland? Nederlanders aan elkaar binden. Door verhalen te vertellen en naar verhalen te luisteren, wil hij laten zien dat diversiteit binnen een samenleving een enorme verrijking is.

Mo Hersi heeft een documentaire gemaakt van zijn ronde door Nederland, die wij zullen bekijken op 18 januari aanstaande. Voorafgaand daaraan gaan we, onder leiding van Nadia Bouras, met Gatra Peshtaz (coördinator van het VIP-project van Vluchtelingenwerk), Paul Sterk (GZ-psycholoog) en Mouhannad Al Otibe (is enkele jaren terug gevlucht uit Syrië) in gesprek over hoe het is om als nieuwkomer een leven op te bouwen in Nederland. Wat heb je nodig? Wat juist niet? Waardoor creëren we binding in de samenleving? Wat voor impact heeft het vluchten, psychisch gezien, op een persoon? Hoe kunnen we blijvend rekening houden met elkaar binnen de samenleving? Argan organiseert deze avond in het kader van de 104e Werelddag voor Vluchtelingen en Migranten. Alle belangstellenden zijn van harte welkom!

Datum: Donderdag 18 januari 2018  
Tijd: Ontvangst vanaf 19:00 uur – Aanvang om 19:30 uur 
Locatie: Stichting Argan, Jan Tooropstraat 6A 
Aanmelden: info@argan.nl (entree: vrij)

Delen: