zaterdag 5 mei Studiedag ‘W(i)e zijn Marrons’

van 11.00 tot 17.00 uur in het Maastheater aan de Sint-Jobsweg 3 in Rotterdam

Op zaterdag 5 mei – Bevrijdingsdag 2018 – van 11.00 tot 17.00 uur organiseert Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (GVGT) een studiedag ‘W(i)e zijn Marrons’. De studiedag gaat over Surinamers die zich van slavernij bevrijdden, de geschiedenis en cultuur van de Marrons en de actualiteit in Suriname, Frans Guyana en Nederland.

Speciale gasten zijn Richard & Sally Price. Dagvoorzitter is Sylvester Aboikoni. Kabiten Hellen Ajentoena en Kabiten Mutu Poeketie nemen de opening voor hun rekening. Er zijn inleidingen door Alex van Stipriaan Luïscius, Susi en Simba Mosis, Hugo Jabini, en Kensly Vrede. 

De studiedag vindt plaats in het Maastheater aan de Sint-Jobsweg 3 in Rotterdam. De inloop is vanaf 11.00 uur, de studiedag start om 12.00 uur. 

De Stichting GVGT, die is opgericht in 2013, heeft ten doel: het vergroten van de kennis en het bewustzijn van de geschiedenis die autochtone en allochtone inwoners van Rotterdam met elkaar delen – dit ter vergroting van wederzijds begrip en respect en ter versterking van de multi-etnische samenleving nu en in de toekomst. 
In het bijzonder stelt de stichting GVGT zich ten doel aandacht te schenken aan de gedeelde geschiedenis die direct of indirect het gevolg is van de rol die Nederland heeft gespeeld als koloniale mogendheid in verschillende delen van de wereld en de manier waarop die geschiedenis doorwerkt in hedendaagse beeldvorming en sociale en culturele codes. In dat kader organiseert de stichting o.m. lesmateriaal, lezingen en cursussen geschiedenis over de slavernij en het koloniale verleden. Ook organiseert de stichting GVGT in samenwerking met de Gemeente Rotterdam op 30 juni, de avond voorafgaand aan de Keti Koti viering van 1 juli, de officiële herdenkingsbijeenkomst die plaatsvindt bij het slavernijmonument Rotterdam. 

Datum en tijd: Zaterdag 5 mei 2018 van 11.00 tot 17.00 uur
Locatie:                Maastheater, Sint-Jobsweg 3 Rotterdam 
Prijs:                     € 11,50 voorverkoop – € 12,50 aan de deur

Meer info en tickets: http://ketikotirotterdam.nl/cms/agenda/5-mei-wie-zijn-marrons  en https://www.facebook.com/events/173874423260785/

Delen: