maandag 17 september Opstand in de Rif - boekvoorstelling in De Roma

Vanaf 20 uur in De Roma Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout, Antwerpen, Belgium

Oktober 2016. De Marokkaanse politie neemt een lading zwaardvis van Mohsin Fikri in beslag. Omdat de jonge visboer uit Al Hoceima weigert smeergeld te betalen, dreigen de agenten ermee zijn vis in een vuilniswagen te gooien. De verkoper springt uit protest in de vuilkar. Uitgerekend op dat moment schieten de persen in actie. Een omstaander filmt zijn gruwelijke dood en een dag later wordt in de Rif, het gebied in het noorden van Marokko waar de meeste Europese Marokkanen hun wortels hebben, een nieuwe beweging geboren.

In dit boek reconstrueren de auteurs het verhaal achter de Hirak, zoals de massale opstand wordt genoemd in de Rif. Het is een relaas van structurele achterstelling en verwaarlozing en een falend beleid rond werkgelegenheid, onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Het vertelt ook hoe de Marokkaanse overheid de opstand onderdrukt, met de arrestatie van boegbeeld Nasser Zefzafi als pijnlijk hoogtepunt. Maar Opstand in de Rif zoekt ook naar antwoorden in de geschiedenis, van de strijd tegen de Spaanse en Franse bezetters tot de Riffijnse republiek van Abdelkrim.

Met foto’s van Mohamed Al Asrihi en bijdrages van M’hamed El Abdouni, Koen Bogaert, Najet Boulafdal, Miriyam Aouragh, Rachida Lamrabet, Habib el Kaddouri, Asma Ould Aissa, Btisam Akarkach, Jamal El Kattabi en Norah Karrouche. Met een voorwoord van Nasser Zefzafi

Een kortfilm van Jamal El Kattabi opent de avond. Btisam Akarkach (auteur en redactrice van het boek) kadert de sociale protesten in de Rif. Journaliste Hasna Ankal gaat in gesprek met Asma Ould Aissa (schrijfster, over de rol van de media), Myriam Aouragh (Nederlandse antropologe gespecialiseerd in sociale media en internetactivisme) en Habib El Kaddouri (vertegenwoordiger belangen Marokkaanse gemeenschap in Nederland). Met muzikale interventies. 
Gastvrouw van de avond: Hasna Ankal.

Meer info en tickets: hier

Lees ook de bijdrage van Habib el Kaddouri aan Opstand in de Rif

Meer over hirak hier

 

Delen: