vrijdag 23 maart t/m zaterdag 31 maart Movies That Matter Festival 2018

Den Haag

Van 23 maart tot en met 31 maart 2018 is in Den Haag het Movies that Matter Festival. Dit internationale film- en debatfestival presenteert voor de tiende keer in Filmhuis Den Haag, Theater aan het Spui en andere Haagse locaties een gevarieerd programma met zo'n zeventig speelfilms en documentaires rond mensenrechten en een duurzame wereld. Veel films zijn voor het eerst, en ook alleen op dit festival, in Nederland te zien.

Van de openingsfilm Aus dem Nichts van de Duits-Turkse Fatih Akin (Gegen die Wand, 2004)  op donderdag 22 maart tot het daverende slotfeest op 31 maart zit het programma van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat vol met film, Q&A’s, prijsuitreikingen en debatten. 

Zo zijn er in het Activist-programma in samenwerking met Amnesty International acht films over mensenrechtenactivisten te zien. De meeste activisten zijn tijdens het festival aanwezig. Een internationale jury onder leiding van oud-minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking reikt op woensdag 28 maart de Activist Human Rights Award uit aan een van de activisten en de Gouden Vlinder Activist Award voor de beste documentaire. 

In het competitie-programma Camera Justitia zijn er acht films en naprogramma’s over recht en gerechtigheid. De films dingen mee naar de Gouden Vlinder Camera Justitia Award die op donderdag 29 maart zal worden uitgereikt. 

Er zijn nieuwe programma’s (Dutch Movies Matter), actuele thema’s (Save the Planet, Second Sex) en festival-specials (uitreiking Sacharov-prijs). Vaste programma-onderdelen zoals  On the Move en Resist en Students’ Choice. In Weapon of Choice kiezen vijf prominente Nederlanders (onder wie Gloria Wekker, Sinan Can en Nadia Moussaid) een film die iedereen gezien moet hebben. Op 31 maart na afloop van de gelauwerde film  I am not your negro spreekt theatermaker Daria Bukvić over de erfenis van James Baldwin en haar stuk Otello bij het Nationale Theater. Er zijn master-classes, dagelijkse talkshows & debatten, muziekoptredens en exposities. 

Het festival is een ontmoetingsplek voor publiek en internationale gasten als filmmakers, politici en journalisten.

Meer info en tickets: https://www.moviesthatmatter.nl/

 

Delen: