zondag 14 januari Lezing Gloria Wekker over Witte Onschuld bij The Black Archives

Vanaf 12 uur Vereniging Ons Suriname / The Black Archives, Zeeburgerdijk 19b, 1093 SK

Op 14 januari 2018 zal prof. Gloria Wekker een exclusieve lezing geven over haar nieuwe boek Witte Onschuld bij The Black Archives en de expositie Zwart & Revolutionair.

"Witte onschuld is de geactualiseerde uitgave van White Innocence (2016), waarin Gloria Wekker een centrale paradox in de Nederlandse cultuur onderzoekt en beschrijft: de passie en agressie die ras oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend. In de verkenning van de werking van ras en racisme in Nederland is het ‘culturele archief’ voor Wekker een leidend concept: de diep ingesleten attitudes en emoties die racisme in stand houden en hun oorsprong kennen in het koloniale verleden.

Wekker beschrijft in dit gezaghebbende boek onder andere hoe media de beeldvorming over zwarte mannen en vrouwen bepalen, en schrijft over het gebrek aan kennis over ras in de Nederlandse academie, de hedendaagse conservatieve politiek en de controversen rondom het Zwarte Piet-debat, Artikel1 en Sylvana Simons. Ook blikt ze terug op de ontvangst van haar Engelstalige boek in de Nederlandse media."

Op 11 december 2017 won pr.f Wekker de Joke Smit prijs: 

"Gloria Wekker is de winnares van de Joke Smitprijs 2017, zo maakte de jury vandaag bekend. Wekker ontving de prijs op maandag 11 december uit handen van minister Ingrid van Engelshoven (emancipatie) in Amsterdam. De Oranjeleeuwinnen zijn verkozen tot winnaar van de Aanmoedigingsprijs.

De Joke Smit-prijs is een tweejaarlijkse Nederlandse regeringsprijs en een oeuvreprijs. De prijs is dit jaar voor de 16e keer uitgereikt. Gloria Wekker ontvangt een kunstobject en een bedrag van € 10.000.

Een jury onder leiding van Eva Jinek koos Gloria Wekker vanwege haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland. Volgens de jury heeft Wekker een cruciale bijdrage geleverd aan het onderwijzen en stimuleren van studenten, journalisten, activisten en andere geïnteresseerden op het gebied van gender en etniciteit. Ze maakte het concreet en tilde tegelijkertijd het academische en maatschappelijke debat hierover naar een hoger niveau.

Behalve Wekker waren Angela Maas, hoogleraar cardiologie voor vrouwen aan het Radboud MC en Soerin Narain, oprichter van Stichting Vobis, voor meiden en jonge vrouwen in een kwetsbare positie, genomineerd."

Meer informatie: http://www.theblackarchives.nl/?lang=nl

Datum? zondag 14 januari
Locatie? Vereniging Ons Suriname / The Black Archives, Zeeburgerdijk 19b, 1093 SK
 

Delen: