zaterdag 7 april Fotoserie ‘Veiled’ over vrouwen in niqaab op International Photo Festival Leiden

Voor haar fotoserie ‘Veiled’ (Gesluierd) portretteerde Saskia Aukema vrouwen in niqaab, onder meer met de kleding die zij privé graag dragen. Met deze serie won ze in oktober 2017 het International Photo Festival Leiden. Aukema studeerde Nederlandse taal en letterkunde in Leiden en studeerde in 2013 af aan de Fotovakschool Amsterdam. Ze is een van de twintig geselecteerde fotografen die van 7-15 april 2018 te zien zullen zijn op de vierde editie van het International Photo Festival Leiden.

Aukema:  “We denken dat het strenge fundamentalisten zijn, en dat ze gedwongen worden door hun man of hun vader om een niqaab te dragen. Maar ik ontdekte dat deze vrouwen er juist zelf voor kiezen. Sterker nog: vaak zijn hun man en familie er juist op tegen, omdat ze bang zijn dat de vrouwen worden uitgescholden of lastig gevallen wegens hun niqaab. Door mijn gesprekken wilde ik graag die andere kant van niqaabdraagsters laten zien. Zonder de vooroordelen, de angst, het idee van dwang, maar juist kleurrijk, vrolijk en heel licht. Ik wilde een tegenwicht bieden aan het standaardbeeld.” Uit: Universiteitleiden.nl  )

De integrale fotoserie ‘Veiled’ van Aukema is opgenomen in het Engelstalige boek Veiled – Too busy being awesome. Het boek is verkrijgbaar via de uitgever [https://lecturis.nl/en/product/veiled/ ] 

Info International Photo Festival Leiden: https://photofestivalleiden.com/

Delen: