donderdag 8 maart De Balie Invites: Zineb el Rhazoui

Vanaf 20 uur De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10 1017 RR Amsterdam

Sinds ze de aanslag op Charlie Hebdo overleefde is journaliste en activist Zineb El Rhazoui doelwit van doodsbedreigingen en daarmee de best bewaakte vrouw van Frankrijk. Ze spreekt zich fel uit tegen wat ze de wat ze de 'facistische islam' noemt en onderdrukking van vrouwen uit naam van religie. Ondanks de bedreigingen weigert ze haar toon te matigen. Op Internationale Vrouwendag spreekt ze over vrouwenrechten, de Islam en vrijheid van meningsuiting en gaat ze in gesprek met Rajae el Mouhandiz, zangeres, componiste, maker van korte films en een van de 500 meest invloedrijke moslims ter wereld.

“Today I wander around in a moving jail — it’s a moving cage — but in reality I am more free in my head than those who threaten me.Because their cage is inside their head. They have this cage in their brain and even if they have freedom of movement it is their spirit and their reason and intelligence that is imprisoned. I am much freer than them,” zei El Rhazoui onlangs in New York Times.

El Rhazoui zal tijdens dit programma geïnterviewd worden door directeur van De Balie Yoeri Albrecht. Rajae el Mouhandiz zal het programma tevens muzikaal begeleiden.

Zineb el Rhazoui studeerde Engels en Arabisch aan de Sorbonne in Parijs en vervolgens godsdienstsociologie aan de EHESS in Parijs. Na haar studie werd zij docent aan de Université française d'Égypte. In diezelfde tijd was zij journalist voor het Franstalige Marokkaanse blad Le Journal hebdomadaire, waarin zij onder meer berichtte over de mensenrechtensituatie in Marokko en het conflict in de Gazastrook. Zij was in 2009 medeoprichter van de mensenrechtenbeweging MALI (Mouvement alternatif pour les libertés individuelles). Na de Arabische Lente ontvluchtte ze Marokko en begon ze met haar werk op de redactie van Charlie Hebdo. Afgelopen jaar publiceerde ze haar nieuwe boek Détruire le Fascisme Islamique (Destroy Islamic Fascism). De weg die ze aflegde is vastgelegd in de documentaire Nothing is Forgiven.

Rajae el Mouhandiz is zangeres, componiste, maker van korte films en (muziek)theater. Ze maakt Maghreb pop, soul en jazz. Rajae initieerde vanuit Ierland en New York de theaterproductie Hijabi Monologen NL. Deze werd door Fonds voor Cultuurparticipatie genomineerd voor een Gouden C. Sinds 2017 is Rajae opgenomen in de nieuwe makers-regeling van het Fonds Podiumkunsten om haar eigen signatuur in muziektheater te ontwikkelen in Nederland, Marokko en de VS in 2017/2018. In 2017 maakte zij onderzoeks-voorstelling Thuis, Ontheemd. Rajae is de afgelopen 9 jaar achtereen op de lijst van de 500 meest invloedrijke moslims ter wereld geplaatst, en is een Ariane de Rothschild Fellow.

Over De Balie Invites
In de serie De Balie Invites nodigt De Balie internationale denkers uit in Amsterdam om over onderwerpen te spreken die er nú toe doen. De Balie ziet het als haar taak om reflectie en dialoog te stimuleren: noodzakelijke voorwaarden voor een open, democratische en rechtstatelijke samenleving. Daarom vragen we internationale denkers het debat open te breken en te vertellen over onderwerpen die schuren, knellen, vastzitten, en die veel mensen bezighouden. Onderwerpen die het tijdsgewricht beschrijven waar we in leven. Denkers die, als we over honderd jaar terugkijken, in de geschiedenisboeken komen te staan. De Balie Invites kent een indrukwekkende line-up aan gasten. De eerstvolgende spreker in de reeks is voormalig voorzitter van de Veiligheidsraad Kishore Mahbubani. Klik hier voor meer informatie.

Voertaal: Engels

Redactie: Ianthe Mosselman

LET OP: Aangepaste Toegangsregels 8 maart 2018

Toegangsbewijzen zijn uitsluitend via de website te verkrijgen (max 1 per persoon), er kan niet gereserveerd worden en er is geen verkoop bij de deur.
Toegang is alleen mogelijk met uw uitgeprinte e-ticket. Er kan naar uw identificatiebewijs gevraagd worden.
Tassen mogen niet mee de zaal in, er is geen garderobe dus neem zo min mogelijk mee.
In het kader van veiligheidsmaatregelen bestaat de mogelijkheid van visitatie en screening.
Zorg dat je minimaal een half uur van tevoren, aanwezig bent in verband met tassencontrole. Na aanvang is er geen toegang tot de zaal.
Tijdens dit evenement zijn onze huisregels van toepassing. Met het bestellen van een toegangskaart voor dit specifieke evenement stemt u in zich te houden aan onze huisregels.

Meer bij De Balie

Zie ook:

Nothing is Forgiven

Delen: