24 juni: Verborgen verhalen van zwarte emancipatiestrijd: Loson

24 juni 2017 t/m 24 juni 2017

NUC / the Black Archives on Tour organiseren als onderdeel van Cinema Olanda Platform: "Verborgen verhalen van zwarte emancipatiestrijd: LOSON"

Wist je dat er in steden als Amsterdam en Rotterdam een (informeel) spreidingsbeleid was waardoor Surinamers uit bepaalde wijken werden geweerd? Wist je dat er in Amsterdam een (informeel) beleid was dat er maximaal één Surinaams, Turks of Marokkaans gezin per portiek mocht wonen? Wist je dat er in de jaren ’70 en ’80 al radicale Surinaamse emancipatiebewegingen actief waren die tegen racisme en ongelijkheid organiseerden en o.a. een flat in de Bijlmer kraakten? De kans is groot dat je dit niet wist omdat deze verhalen en geschiedenissen lang verborgen zijn gebleven. NUC heeft in the Black Archives een collective bijzondere boeken en documenten gevonden die deze verborgen verhalen van zwarte emancipatiebewegingen zoals de LOSON/SAWO weer aan het licht brengen.

Andre Reeder en Ernestine Comvalius waren in de jaren ’70 en ’80 actief in de LOSON een landelijke strijdorganisatie van de Surinaamse gemeenschap die in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht” actief was. Andre Reeder maakte in 1973 de film “Onderneming Onderdak” over de erbarmelijke omstandigheden waar vele migranten uit Suriname en de voormalige Antillen in terecht kwamen vanwege het spreidingsbeleid van de gemeente Amsterdam. Na de screening van de film zullen Andre Reeder en Ernestine Comvalius verhalen delen over de tijd waarin ze actief waren bij de LOSON/SAWO.

Waar? Witte de With Center for Contemporary Art
Wanneer? zaterdag 24 juni
TIjd? 13:00 tot 16: 30 uur
Entree? €6,- / €3,- voor studenten en met CJP-pas via: http://www.wdw.nl/en/our_program/events/loson_the_hidden_story_of_radical_surinamese_employment_movements_in_the_1970s_and_80s

LET OP: in de avond organiseren we The Black Archives on Tour: Black Radicalism in Europe Een kaartje is de hele dag geldig!

Dit event is onderdeel van een samenwerking tussen New Urban CollectiveUrban Collective, Cinema Olanda en kunstinstelling Witte de With genaamd: "The Black Archives on Tour: Hidden Stories of Black Resistance in the Netherlands (19 - 24 juni)

"Cinema Olanda: Platform is een tentoonstelling die zich voortdurend verder ontwikkelt, met als integraal onderdeel een zes weken durend live programma. Cinema Olanda: Platform ligt in het verlengde van Cinema Olanda, de presentatie van Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië (2017). Cinema Olanda: Platform bij Witte de With ligt in het verlengde van de presentatie in Venetië. Het project maakt de cirkel rond voor de in Rotterdam gevestigde kunstenaar, en betekent een thuiskomst van de hoofdthematiek uit de tentoonstelling: het (inter)nationale beeld van Nederland ten opzichte van actuele veranderingen in het Nederlandse culturele en politieke landschap.

Activisten, kunstenaars, filmmakers en onderzoekers zijn uitgenodigd om een reeks live evenementen samen te stellen en hun praktijk te presenteren in een flexibele opstelling met filminstallaties van Van Oldenborgh. Cinema Olanda: Platform omvat onder meer live opnames van Quinsy Gario’s talkshow ‘Roet in Het Eten’, een programma van filmvertoningen en lezingen samengesteld door de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA), en een archiefproject voor The Black Archives, uitgevoerd door New Urban Collective, met verdere bijdragen van Tessa Boerman (filmmaker) en Wayne Modest (Head of the Research Center for Material Culture, Nationaal Museum van Wereldculturen)."



Agendaoverzicht

Aanmelden nieuwsbrief

Ruim 2100 personen en instellingen zijn geabonneerd op de tweewekelijkse nieuwsbrief van de Republiek Allochtonië. Wilt u ook een abonnement op de nieuwsbrief? Vul dan hieronder uw emailadres in.

Aanmelden voor de nieuwsbrief van Republiek Allochtonië

Of neem een abonnement op de dagelijkse nieuwsbrief.

Zoeken op trefwoord

Over republiek Allochtonië

Agenda

Achtergronddossiers

Meest gelezen blogs

Banners

  • Polderislam
  • Doneren
  • Ewoud Butter

Laatste reacties

Archief


Republiek Allochtonië